Белгийските лекари молят правителството за ясни инструкции във връзка с коронавируса

[EPA / STEPHANIE LECOCQ]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

///

БЕРЛИН | БРЮКСЕЛ

Брюксел. Християндемократическата партия призова за среща на федерални, регионални и общински здравни министри, за да се разработи обща стратегия за справяне с коронавирусната епидемия.

Междувременно вчера (27 февруари) в Берлин министърът на здравеопазването Йенс Шпан (Християндемократичен съюз) заедно с министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер (Християнсоциален съюз) обявиха създаването на кризисен екип във връзка с разпространението на коронавируса. Прочетете повече от Александра Брзозовски и Сара Лоутън.

///

ВИЕНА

Засилен трафик през тунела “Бренер. В четвъртък (27 февруари) парламентът обсъди възможните решения за планинския тунел “Бренер”, водещ от Южна Австрия до Северна Италия. Маршрутът е особено важен за превоза на стоки, а в последно време трафикът през тунела се е увеличил драстично. Прочетете повече от Филип Грюл.

///

ПАРИЖ

Нова фабрика на Huawei във Франция. Първата фаза на проекта на Huawei ще изисква инвестиция в размер на 200 милиона евро. Фабриката, където ще се произвежда оборудване за мобилни базови станции, се очаква да създаде около 500 работни места. Прочетете повече от EURACTIV.fr.

///

ХЕЛЗИНКИ

Изказване, направено от заместник-председателя на младежката група на финландците, Тони Ялонен, шокира целия политически пейзаж на страната. В реч на английски по време на етнонационалистическото събитие Etnofutur в Естония, Ялонен заяви, че е “националист, традиционалист и фашист”. Прочетете повече от Пека Вантинен от Хелзинки.

///

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ – ИРЛАНДИЯ

ЛОНДОН

Търговските преговори между ЕС и Обединеното кралство започват през следващата седмица, с въпроси като държавната помощ и рибoлова, които се очаква да донесат усложнения. Битката за опазване на екологичните стандарти може да направи сключването на споразумение до края на годината още по-трудно. Прочетете повече от Сам Морган.

Лондон заяви, че не планира да се отклонява от регламентите на ЕС и няма да понижава регулаторните стандарти, но настоява Обединеното кралство да не се ангажира с бъдещото регулиране и юрисдикцията на Европейския съд.

Въпреки че ЕС твърди, че приемането им е предпоставка за споразумение, официалните представители на Великобритания посочват, че в търговските сделки на ЕС с Канада, Япония и Южна Корея съществуват прецеденти.

Междувременно правителството на Борис Джонсън потвърди, че Обединеното кралство няма да се стреми да остане в системата за европейска заповед за арест, но биха искали бързо споразумение за екстрадиция, основаващо се на споразуменията на ЕС с Исландия и Норвегия. Това е едно от поредицата споразумения, които Великобритания иска да подпише с ЕС отделно от търговското споразумение. (Бенджамин Фокс, EURACTIV.com)

///

БЕЛФАСТ

Първи случай на коронавирус. В Северна Ирландия е установен първият случай на коронавирус. В момента пациентът се намира в изолация в кралската болница “Виктория” в Белфаст, като е пътувал през Дъблин след посещение в северна Италия. Прочетете повече от Самюъл Столтън.

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Среща между Конте и Макрон. Премиерът на Италия Джузепе Конте беше домакин на френския президент Еманюел Макрон в Неапол в опит да се преодолее дипломатическата криза от миналата година. Епидемията от коронавирус в Италия обаче беше основната тема на дискусията. Макрон и Конте се съгласиха, че затварянето на границите няма да разреши настоящата ситуация, защото е нужно именно по-голямо международно сътрудничество. Прочетете повече от Джерардо Фортуна.

///

АТИНА

Гърция се позовава на епидемията от коронавирус, за да спре миграцията. В четвъртък (27 февруари) в неочакван ход гръцкият премиер Кириакос Мицотакис реши да повиши нивото на граничен контрол, за да предотврати навлизането на мигранти, засегнати от коронавирус, на територията на ЕС. Как реагира Комисията? Прочетете повече от Сарантис Михалопулос.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Без финансиране от Норвегия. Норвегия няма да предостави на Полша финансиране за съдебната ѝ система в рамките на Европейския фонд за развитие. Фондът функционират като невъзстановима помощ за източноевропейските държави в замяна на по-лесен достъп до пазарите им. Норвегия посочи притесненията си относно върховенството на закона и продължаващите реформи в съдебната система като причина за спирането на средствата. (Лукаш Гадзала| EURACTIV.pl)

Първа жертва на полския закон срещу съдии. На 20 март дисциплинарният състав на Върховния съд ще разгледа искането на националния прокурор за отмяна на имунитета на съдия Игор Тулея. Тулея беше един от най-откровените критици на съдебните реформи на правителството.

///

БРАТИСЛАВА

Мариан Кочнер и Павол Руско бяха осъдени на 19 години затвор за подправяне на записи на заповед на стойност 69 милиона евро. Кочнер също има съдебен процес в отделно производство за убийството на журналиста Ян Куциак. Записите на заповеди, подписани от Павол Руско в качеството му на изпълнителен директор на TV Markiza, за които съдът постанови, че са подправени, е трябвало да облагодетелстват Кочнер с 69 милиона евро. Решението не е окончателно и най-вероятно делото ще бъде разгледано и от Върховния съд. (Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

ПРАГА

Вархелий се присъединява към среща на Вишеградската група и страните от Западните Балкани в Прага. “Има много причини за това [защо процесът на разширяване на ЕС е в застой]. Отговорите ще намерите, когато разгледате предложената от нас методология. Липсата на доверие, политическа ангажираност и динамика, както и административния характер на целия процес”, заяви комисар Оливер Вархелий пред EURACTIV.cz. “Сега сме тук, за да съживим процеса и се надяваме да отговорим на всички опасения”, добави той. Вархелий присъства на среща между Вишеградската група, Австрия, Хърватия, Словения и страните от Западните Балкани в Прага в четвъртък, където Вишеград заяви подкрепата си за започване на преговорите за влизане на Албания и Северна Македония в ЕС. (Ондрей Плевак | EURACTIV.cz)

///

БУДАПЕЩА

Ласло Кьовер: ЕС може да се разпадне до 2030 г. “Не бих посмял да заложа много, че Европейският съюз все още ще съществува през 2030 г.”, заяви председателят на народното събрание на Унгария Ласло Кьовер пред “Католическо радио”. Кьовер посочи, че има два лагера, които не могат да постигнат компромис: на тези, които смятат, че може да има демокрация, основана на неограничена свобода и на тези, които вярват, че демокрацията може да се основава само на баланса между реда и свободата.

Той добави, че демокрацията не може да застава против волята на мнозинството, а в момента това се превръща в тенденция в Европа. (Желко Търканец| EURACTIV.hr)

Междувременно унгарското правителство има за цел да получи 75,5 милиарда форинта (221 милиона евро) финансиране от ЕС (по Механизма за свързване на Европа) съгласно правителствено постановление. (Желко Търканец| EURACTIV.hr)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

БУКУРЕЩ

Изненадващо решение. Десноцентристката Национална либерална партия (ЕНП) подкрепя кандидатурата на Никусор Дан в надпреварата за кмет на Букурещ. Дан, който се кандидатира като независим срещу настоящия кмет, Габриела Фирея от Социалистическата партия, е основател на “Съюза за спасяване на Румъния”, но напусна партията. Прочетете повече от Богдан Неагу от Букурещ.

///

СОФИЯ

Американски сенатор посочва китайска намеса в медиите в Централна Европа. Влиятелният републикански сенатор Марко Рубио поиска от президента Доналд Тръмп да блокира сделка, чрез която холдинга PPF на чешкия милиардер Петр Келнер трябва да придобие мажоритарен дял в Централноевропейската медийна група (CME). Медийната компания оперира в Чехия, България, Румъния, Словакия и Словения и има общо 97 милиона зрители. Групата е собственик на българската телевизия bTV, която има най-голямата аудитория в страната. Прочетете повече от Красен Николов.

///

ЗАГРЕБ

Първа официална среща. Новият хърватски президент Зоран Миланович избра съседна Словения за първото си официално посещение, където бе посрещнат от колегата си Борут Пахор. Двустранните отношения между двете страни охладняха заради граничния арбитраж и оградата, поставена на границата между Словения и Хърватия, за да се предотврати незаконното влизане на мигранти. Прочетете повече от Теа Трубич Макан.

///

COVID-19. Правителството одобри 304 000 евро за болницата за инфекциозни заболявания “Фран Михалевич” в Загреб за закупуването на девет апарата за изкуствена вентилация за лечение на коронавирусни инфекции. До момента има три потвърдени случая, като всички те показват леки симптоми на вируса, при които не се изиска медицинска помощ. Въпреки това пациентите са поставени под карантина. Премиерът Андрей Пленкович увери гражданите, че ситуацията е “под контрол”. (Теа Трубич Макан, EURACTIV.hr)

///

БЕЛГРАД

Косово ще премахне тарифите за внос. На 27 февруари премиерът на Косово Албин Курти заяви, че тарифите върху вноса на суровини от Босна и Херцеговина и Сърбия ще бъдат премахнати от 15 март, съобщи RTS. Прочетете повече.

Словенската НЛБ купува сръбската “Търговска банка”. На 26 февруари министърът на финансите на Сърбия Синиша Мали, председателят на управителния съвет на Нова люблянска банка (НЛБ) Блаз Бродняк и членът на управителния съвет на банката Арчибалд Кремсер подписаха договор, според който НЛБ купува 83,23% от сръбската “Търговска банка” за 387 милиона евро, платими в брой след приключването на сделката, съобщи Министерството на финансите. Прочетете повече в EURACTIV Сърбия.

///

САРАЕВО

140 милиона евро за магистрала.  Заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще бъде използван за изграждане на два 12-километрови участъка от международния транспортен коридор Vc. Първият участък се очаква да бъде завършен през 2020 г., а вторият – през 2023 г. Досега ЕИБ е допринесла за изграждането на 82 км от магистралата по коридора и е готова и за бъдещи партньорства с местните власти. Общата сума (чрез заеми и безвъзмездни средства), предоставена от ЕИБ, надхвърли 2,7 милиарда евро. (Желко Търканец| EURACTIV.hr)

***