Белгия отпусна 1 милиард евро за болниците

Банер с надпис "Кураж Брюксел" на балкон в Брюксел, Белгия, 20 март 2020 г. [Stephanie Lecocq/EPA/EFE]

Новосформираното федерално правителство на Белгия ще отпусне спешно 1 милиард евро в помощ на болниците на фона на кризата с коронавируса. Ситуацията през следващите дни ще бъде “изключително напрегната” за здравните заведения, предупреди правителството в петък (20 март).

Приоритет се дава на здравните мерки, но Белгия ще трябва да премине и през икономическа криза, заяви на пресконференция белгийският премиер Софи Уилмес.

Спешните действия в подкрепа на икономиката по време на кризата ще струват на белгийското правителство до 10 милиарда евро, заяви федералният министър за бюджет Давид Кларинвал. Фискалните мерки могат да са в размер на 4,5 милиарда евро, заедно с допълнителните мерки за подпомагане на безработни и самонаети лица.

В четвъртък Белгия регистрира 16 нови смъртни случаи – най-големият дневен ръст от началото на епидемията. Общият брой смъртни случаи е 37, съобщи говорител на здравното министерство в петък. Броят на заразените е 2557.

Дистанционната работа е станала задължителна за всички компании, както и прилагането на мерки за социално дистанциране. В противен случай компаниите да трябва да преустановят работа и могат да бъдат глобени.

Говорителят на здравното министерство заяви, че идните дни ще бъдат “изключително интензивни”, тъй като броят на пациентите в болниците ще продължи да се увеличава. Поне в началото болничните заведения ще могат да се справят, имайки общ капацитет от 1900 легла.

Белгия наложи карантина в сряда (18 март), за да ограничи разпространението на коронавируса.