Белград обявява извънредно положение

Белград [Shutterstock/BalkansCat]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

В днешните новини от Столиците:

БЕЛГРАД. Кметът на Белград Зоран Радойчич обяви извънредно положение в града заради пандемията от коронавирус от 3 юли. Той добави, че настоящото епидемиологично състояние не изисква поставянето на града под карантина.

Междувременно гръцкото правителство забрани на всички сръбски граждани да влизат в страната до 15 юли. Сърбия беше сред страните, за които ЕС отвори границите си от 1 юли.

Прочетете повече от EURACTIV Сърбия.

///

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ

Очаква се до края на юли Европейската комисия да представи проучване за оценка на прилагането на педиатрични регулации, които касаят нишов сегмент от редки заболявания, които засягат по-малко от петима на всеки 10 000 души. Прочетете повече.

///

ПАРИЖ

Ново правителство. Френският президент Еманюел Макрон се срещна в неделя (5 юли) с новоназначения премиер Жан Кастекс, за да съставят новото правителство, което ще бъде обявено днес. В допълнение към кризата с коронавируса, новото правителство ще трябва да работи и по належащи социални въпроси като пенсионната реформа и реформата за медицинския персонал.

В неделя френският президент публикува в Туитър “проектът, който започнах през 2017 г. и заради който бях избран от французите, остава в основата на моята политика. Но той трябва да бъде адаптиран към международните промени и кризите, които преживяваме” (Ан Дамяни | EURACTIV.fr)

///

БРЮКСЕЛ

Около хиляда души се събраха в Брюксел в неделя (5 юли), за да протестират срещу решението на Конституционния съд в подкрепа на висше учебно заведение, което възнамерява да забрани на студентите си да носят философски и религиозни символи. Прочетете повече от Александра Брзозовски.

///

ХАГА

Полът вече няма да бъде отбелязван в личните карти в Нидерландия от 2024 или 2025 г., когато ще бъдат издадени новите лични документи. Това посочи нидерландският министър на еманципацията Ингрид ван Енгелсховен.

Заради европейските разпоредби, обозначението “мъж”, “жена” или “X” ще се запази в паспортите. Нидерландия не е първата държава-членка на ЕС, в която графата “пол” не фигурира. От известно време обозначението отсъства и от немските лични карти. (Александра Брзозовски, EURACTIV.com)

///

ЛЮКСЕМБУРГ

Студенти и преподаватели отново под карантина. Ученици и учители от около 20 начални и средни училища ще се самоизолират заради подозрения за коронавирус. Учениците се завърнаха в училище в края на май. Прочетете повече от Ан Дамяни от EURACTIV.

///

ВИЕНА

Ръст на заразените с коронавирус. От събота до неделя Австрия е регистрирала 106 нови коронавирусни инфекции. Броят на регистрираните активни случаи е 959. Много  от случаите са свързани с три кланици, разположени в Горна Австрия, където служителите са разпространили вируса. В резултат на това местната власт реши отново да направи носенето на маски в административните сгради задължително. (Филип Грюл | EURACTIV.de)

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Ди Майо в подкепа на ЕСМ, критикува “Пестеливата четворка”. Италианският външен министър Луиджи Ди Майо поясни, че няма идеологическа битка по отношение на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), спасителния фонд на ЕС. Той добави, че “на международно ниво преговорите са започнали. Ние вярваме на премиера Джузепе Конте”. Прочетете повече от Алесандро Фолис.

///

МАДРИД

В неделя (05 юли) Испания постави под карантина втори регион заради скок в случаите на заразени с коронавирус. Около 70 000 жители в северозападната част на Ла Марина в Галисия бяха поставни под карантина заради ново огнище, свързано с няколко бара в района. Прочетете повече от EFE.

///

АТИНА

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис коментира в интервю за The ​​Financial Times , че няма начин Атина да приеме условията на строгата система “парични средства срещу реформи”, както по време на кризата 2007-2008 г., при настоящия Фонд за възстановяване. “Гърците са узрели много”, посочи премиерът. “Ние искаме да направим собствени реформи”.

///

Вебер с критики към Ердоган. Лидерът на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер критикува турския президент Реджеп Тайип Ердоган заради намерението му да превърне “Света София” в джамия. Прочетете повече.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Кандидатът на опозицията за президент Рафал Тшасковски обяви, че няма да участва в телевизионния дебат със своя конкурент, действащия Анджей Дуда (“Право и справедливост”). Дебатът трябваше да се проведе по националната телевизия TVP в понеделник (6 юли). Прочетете повече от Александра Брзозовски.

///

ПРАГА

Забавена реакция. Чешкото правителство понесе критики заради бавната си реакция на регионалната епидемия от коронавирус в района на Карвина, която постави Чехия сред страните от ЕС със значителен ръст на заразените от коронавирус. В момента областта Карвина е най-засегнатият чешки регион с 247 случая на заразени на всеки 100 000 жители. Повечето случаи са докладвани след масови тестове на миньори, работещи в местните въглищни мини.

В отговор на разпространението на вируса, държавната въглищна компания OKD затвори мините в района едва в петък (3 юли), въпреки че опозиционните партии призоваха за затварянето им много по-рано. Външният министър Томаш Петричек призна, че правителството е трябвало да реагира по-бързо. (Анета Захова | EURACTIV.cz)

///

БРАТИСЛАВА

Словакия не успява да защити обекти по “Натура 2000”. Екологични неправителствени организации призовават за незабавно спиране на сечта в гори, където живеят глухари (Tetrao urogallus). Това се случва, след като Европейската комисия реши да заведе дело срещу Словакия в Съда в Люксембург. Страната не е направила оценка на въздействието на санитарната сеч при обектите по “Натура 2000” и не е предприела мерки за защита на птиците. (Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

ЗАГРЕБ

Неочакван победител. Управляващата хърватска консервативна партия ХДС (ЕНП) е неочакваният победител на парламентарните избори, проведени в неделя (5 юли), въпреки новия ръст на заразените с коронавирус. Избирателната активност е била едва 45,7%, едно от най-ниските нива след първите демократични избори в Хърватия през 1990 г. Прочетете повече от Теа Трубич Макан от Хърватия.

///

ЛЮБЛЯНА

В неделя вечер (5 юли) заради по-строгия граничен режим пътуващите през граничния пункт Gruškovje (източна Словения) чакаха два часа и половина, за да влязат от Хърватия в Словения. Gruškovje е един от основните гранични пунктове за пътуващите от Западна и Централна Европа. Прочетете повече от Зоран Радосавлевич от EURACTIV.

///

БЕЛГРАД

В неделя (5 юли) изборната комисия на Сърбия прие доклад за окончателните резултати от парламентарните избори. Според него, партията на президента Александър Вучич “За нашите деца” е получила 1,953,998 гласа или 60,65% от 188-те места в парламента. EURACTIV Сърбия разглежда какви са резултатите на останалите партии.

***