Берлин иска да сложи край на десния екстремизъм в специалните сили

[Shutterstock / BPTU]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

В днешните новини от Столиците:

БЕРЛИН

Министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер (ХДС) обяви във вторник (30 юни), че ще разпусне едно от четирите подразделения на Командването на специалните сили след доклади за десен екстремизъм в редиците му.

На следващия ден (1 юли) тя отправи предупреждение към останалата част от специалните сили, като посочи, че не се изключва и допълнително мерки, ако няма вътрешни реформи. Прочетете повече от Сара Лоутън от EURACTIV.

///

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ

Във вторник (1 юли) Европейският фискален съвет (ЕФС) препоръча да се премахне прага на дълга на ЕС от 60% от БВП и вместо това да се приемат реалистични цели, специфични за националните икономики на блока.

Прочетете цялата статия на Хорхе Валеро: Европейският фискален регулатор иска промяна в прага на дълга

///

ПАРИЖ | АТИНА

Франция реши да се оттегли от военноморската мисия на НАТО (“Морски пазител”) в Средиземно море след инцидент в Източното Средиземноморие. Франция посочва, че турските фрегати са били изключително агресивни към френски кораб, участващ в мисия на НАТО в района.

Напрежението с Турция ескалира и Париж обвинява Анкара, че изпраща оръжие до Либия въпреки ембаргото на ООН. Междувременно министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас, който е на страната на Франция по отношение на ролята на Турция в Средиземноморието, посети Либия вчера и проведе среща с председателя на Либийската камара на представителите Агила Салех. Той е противник на Файез ал Сарадж, министър-председател на подкрепеното от ООН правителство на националното съгласие. Прочетете повече.

///

ВИЕНА

Без пътуване до Западните Балкани. Австрийците бяха предупредени да не пътуват до Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания, Косово, Северна Македония и Черна гора, според информация, публикувана на уебсайта на външното министерство в сряда (31 юни). Австрийските граждани са помолени да напуснат тези страни предвид нарастващия брой на заразените с  коронавирус.

(Филип Грюл | EURACTIV.de)

///

БРЮКСЕЛ

Белгия няма да отвори границите си за граждани от трети страни до 7 юли. Белгия може да не се съобрази с препоръката на ЕС към държавите членки за премахване на ограниченията за пътуване за 15 страни извън Шенген от 1 юли. Брюксел няма да отвори границите си за пътници от 15-те страни, включени в списъка поне до 7 юли, според белгийският външен министър Филип Гофин. Забраната не се отнася за студентите, висококвалифицираните работници, работещите в международни организации и моряците. (Александра Брзозовски, EURACTIV.com)

///

ХЕЛЗИНКИ

Контрабанда на снус: бизнес за милиони. Контрабандата на снус (тютюнев продукт) отново влезе в заглавията на финландската преса не само защото е бизнес за милиони, но и защото контрабандата на веществото разпространява коронавируса. Прочетете повече от Пека Вантинен от EURACTIV.

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Италия запазва карантината за пристигащи от трети страни. Въпреки че външните граници на ЕС се отвориха за граждани на 14 държави от сряда (1 юли), Италия реши да запази доброволната карантина за идващите извън Шенгенското пространство. Указът беше подписан от италианския министър на здравеопазването Роберто Сперанса. Прочетете повече.

///

МАДРИД | ЛИСАБОН

Испания и Португалия отварят общата си граница. След четири месеца извънредно положение Испания и нейната иберийска съседка Португалия отвориха общата си граница в сряда (1 юли). Те отбелязаха завръщането към т. нар. “ново нормално” след пандемията и поставиха акцент върху туризма, един от основните икономически двигатели на Испания. Прочетете повече от EFE, партньор на EURACTIV.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

БУДАПЕЩА

Бившият унгарски посланик в Перу Габор Калета беше осъден на една година условен затвор и финансова санкция от около 1500 евро, след като се призна за виновен в обвинения за детска порнография, съобщи Blikk.hu. Още през април миналата година Калета беше отстранен от служба и върнат в Унгария, след като на негови устройства бяха открити над 19 000 снимки, съдържащи детска порнография. (Владислав Максимов | EURACTIV.com)

///

БРАТИСЛАВА

Словакия променя позицията си за Гуайдо. Словакия се присъедини към 24 държави-членки на ЕС, които признават Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела.

Промяната в решението дойде в отговор на по-нататъшните санкции на ЕС срещу режима на Никола Мадуро, последвани от експулсирането на ръководителя на делегацията на ЕС от Венецуела. (Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

ЗАГРЕБ

Конституционният съд на Хърватия поиска от Държавната избирателна комисия да обясни в рамките на 24 часа забраната си за гласуване на лица, заразени с COVID-19. Това посочи председателя на Върховния съд Мирослав Сепарович пред изданието “Хина” в сряда.

Прочетете повече. (Карла Юнинич, EURACTIV.hr)

///

ЛЮБЛЯНА

Премиерът призовава за сключване на споразумение за бюджета на ЕС преди летните отпуски. Премиерът Янез Янша разговаря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и подчерта необходимостта ЕС да приеме следващия седемгодишен бюджет преди ваканционния период. Във видео срещата Янша призова за допълнителни средства за кохезионната политика на ЕС.

Премиерът посочи, че ЕС не трябва да се успокоява от сравнително благоприятната епидемиологична ситуация, която може да се промени бързо. Според него, блокът трябва да се съсредоточи върху постигането на съгласие за пакет за възстановяване, който ще помогне на най-силно засегнатите държави членки. (Зоран Радосавлевич | EURACTIV.com)

///

БУКУРЕЩ

Румъния представя няционалния си план за възстановяване. Румънското правителство представи в сряда (1 юли) национален план за инвестиции и други мерки за възобновяване на икономиката. Планът включва инвестиции от над 100 милиарда евро през следващото десетилетие в транспортната инфраструктура, здравеопазването, образованието и енергийните системи. Планът не дава информация за точния график, а източниците на финансиране се споменават рядко.

Повечето от проектите са идеи, представяни през годините от няколко правителства като изграждането на десетки нови болници, обновяването на хиляди училища и изграждането на огромна мрежа от магистрали. Той обаче не представя ясни решения как грешките от миналото могат да бъдат избегнати.

///

БЕЛГРАД

Сръбският президент Александър Вучич предупреди в сряда (1 юли), че епидемиологичната ситуация в Сърбия ще бъде по-тежка през есента. Той обаче посочи, че в този момент е невъзможно да се въведе нова карантина, тъй като “трябва да работим, за да живеем”. Прочетете повече от EURACTIV Сърбия.

 

***