Бившият канцлер на Австрия Курц ще работи в компания за рисков капитал

Австрийският ексканцлер Себастиан Курц говори по време на пресконференция в Политическата академия на Австрийската народна партия (АНП) във Виена, Австрия, 02 декември 2021 г. [EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA]

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц, който подаде оставка заради обвинения в корупция, от следващата година ще работи за Thiel Capital, съобщиха австрийски медии в четвъртък (30 декември).

Вестник Kronen Zeitung и новинарският портал Heute посочиха, че Курц е потвърдил пред тях, че от първото тримесечие на 2022 г. ще работи като глобален стратег в компанията, основана от милиардера и венчър капиталист Питър Тийл.

Говорителят на Курц по време на канцлерския му мандат не отговори веднага на молбата за коментар.

35-годишният Курц подаде оставка като канцлер на Австрия в началото на октомври след постоянни обвинения в корупция, а в началото на декември се оттегли от всички политически постове, включително като председател на консервативната Австрийска народна партия.

Той е един от 10-те души, заподозрени в различна степен в злоупотреба с доверие, корупция и подкуп по делото, в което прокурорите твърдят, че публични средства са били използвани за тайно поръчване на манипулирани социологически проучвания, които са били публикувани с цел да помогнат на Курц да стане лидер на партията, а след това и канцлер през 2017 г.

Курц отрича да е извършил каквото и да е било нарушение.

Heute, позовавайки се на източници, близки до Курц, обяви, че бившият канцлер ще пътува между Европа, където ще остане семейството му и Съединените щати, където е базирана Thiel Capital.

Тиел, който е роден във Франкфурт, е един от основателите на PayPal и е с консервативна политическа ориентация.