Бивш премиер на Словения: Партията на Орбан е най-успешната в ЕНП

The Capitals e ежедневният обзор от столиците на EURACTIV.com

“The Capitals” ви представят последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV. Можете да се абонирате за бюлетина тук.

ЗАГРЕБ

Бившият премиер на Словения Янез Янша защити за пореден път членството в Европейската народна партия (ЕНП) на партията Фидес на Виктор Орбан.

„Наказването на най-успешната партия в групата няма смисъл“, заяви Янша на конгреса на ЕНП в Загреб.

Десният премиер вярва, че Фидес ще остане в ЕНП след задълбоченото разследване, което се провежда в момента. Членството на партията на Орбан Фидес в ЕНП беше временно прекратено преди изборите за ЕС след обвинения за нарушения на принципите на правовата държава.

Междувременно Доналд Туск беше избран за нов лидер на ЕНП. С 491 гласа „за“ и 37 гласа „против“ напускащият председател на Европейския съвет Доналд Туск стана първият източноевропейски лидер на най-голямото политическо семейство в ЕС.

„Благодаря за честта, това е голямо събитие за мен“, каза Туск, който ще замени французина Жозеф Дол, който ръководи групата от 2013 г. Бъдещето на Орбан в ЕНП на Туск е неясно, като се има предвид, че полският политик е непримирим с ултрадесните възгледи на Фидес.

От друга страна, новоизбраният кмет на Будапеща Гергели Карашони наскоро заяви пред EURACTIV, че след изборите в Будапеща, управляващата партия Фидес вероятно ще потърси по-конструктивен начин да прави политика. Той добави, че ЕНП не иска да „губи повече бройки“ и затова прогнозира, че Фидес ще остане в ЕНП.

Блокирането на Хърватия не е в интерес на Словения. Янша каза също, че присъединяването на Хърватия към Шенген е в интерес на Словения. “Това е не само моята позиция, но и позицията на словенските граждани”, каза Янша. Попитан за очакванията за председателството на Хърватия в ЕС, Янша каза, че „добавената стойност трябва да бъде засилване на диалога между Западните Балкани и ЕС по отношение на разширяването“.

[Tea Trubić Macan | EURACTIV.hr]

///

БЕРЛИН

Смъртоносна атака срещу сина на бившия президент на Германия. Берлин реагира с ужас на смъртоносното нападение срещу сина на бившия федерален президент Рихард фон Вайцекер. Във вторник (19 ноември) вечерта главният лекар на Берлин Фриц фон Вайцекер, който е главен лекар на отделението по вътрешна медицина в Schlosspark-Klinik в Берлин-Шарлотенбург от 2005 г., беше намушкан до смърт докато изнасяше лекция.

 

Полицията не е запозната с мотива на предполагаемия нападател. Убийството идва в момент, когато страната преживява увеличаване на словесните и физически атаки срещу политически фигури в Германия. (Claire Stam | EURACTIV.de)

///

МАДРИД

Продължаващите усилия на испанския премиер Педро Санчес да сформира правителство след неубедителната му победа на изборите на 10 ноември могат да бъдат допълнително усложнени от политическите последици след корупционното дело срърано с регионални лидери в Андалусия, засягащо неговата Социалистическа партия (PSOE). Прочетете цялата история в El País.

///

ПАРИЖ | БРЮКСЕЛ | БРАТИСЛАВА | БУКУРЕЩ

Френският бюджет в беда. За Европейската комисия френският бюджет за 2020 г. представлява „риск от неспазване“ на правилата на ЕС. Според Брюксел бюджетите, представени от Франция, но и от други страни (Италия, Словения, Словакия, Финландия, Испания, Португалия и Белгия) – вероятно ще се отклонят от поставените за тях цели.

Според изпълнителната власт френският бюджетен дефицит ще достигне 2,2% от БВП през 2020 г. и 2021 г., но структурните усилия – т.е. положените усилия, без да се отчита икономическата ситуация – остават твърде ниски. Франция също страда от „твърде висок“ публичен дълг (98,9% от БВП през следващата година и дори 99,2% през 2021 г.) и не успя да го намали през последните години.

Подобно е положението в Белгия. Ако правителствената политика не успее да се промени – и промяната е малко вероятна, докато страната се управлява от служебно правителство – дефицитът се очаква да нарасне до 2,3% през следващата година и 2,6% през 2021 г. Комисията заяви, че очаква Брюксел да осигури всеобхватен план за национален план на бюджета „веднага след формирането на новото правителство“.

Комисията установи, че словашкият бюджетен план за 2020 г. е изложен на риск от неспазване на Пакта за стабилност и растеж, за първи път от 2014 г. насам. Словашкото правителство очаква бюджетен дефицит от около 0,5%, докато Комисията прогнозира, че може да се увеличи до 0,9%. Въпреки че Словакия спазва ограничението за дефицит от 3% от БВП и лимита на дълга от 60% от БВП, тя се отдалечава от пътя към средносрочните цели за 2020 г. и 2019 г. Министерството на финансите призна, че подобни изводи са били очаквани. „Въпреки това публичните финанси в Словакия все още са стабилни.

Що се отнася до Румъния, Комисията заяви, че не е предприела никакви действия за коригиране на бюджетния дисбаланс в отговор на препоръките на Съвета през юни 2019 г. Комисията предвижда бюджетният дефицит на Румъния да се увеличи до 3,6% от БВП през тази година и 4,4% от БВП през 2020 г. , над максималния праг от 3%. В резултат на това Комисията предлага Съветът да приеме решение за неефективни действия и ревизирана препоръка спрямо Румъния да предприеме мерки за осигуряване на значително намаляване на държавните разходи.

(EURACTIV.FR, Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk, Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com, EURACTIV.ro)

///

РИМ

Проблеми за Fiat. Американският производител на автомобили General Motors (GM) заяви, че италиано-американският Fiat Chrysler Auto (FCA) се е възползвал от нелоялно бизнес предимство чрез „милиони долари подкупи“, платени на Съюза на обединените работници. В дело, заведено в окръжния съд в Детройт, GM твърди, че покойният изпълнителен директор на Фиат Серджо Маркионе е бил в основата на схемата за рекет.

Ръководството на FCA беше „изненадано“ от правните действия на GM: „Можем само да приемем, че то има за цел да спре нашето предложение за сливане с Peugeot (PSA)“, казва компанията в изявление. Но цената на акциите на FCA се срина в Уолстрийт след обявяването на делото. (Джерардо Фортуна | EURACTIV.com)

///

АТИНА

Министерството на защитата на гражданите излезе с 15-дневен ултиматум за евакуация на имигранти, незаконни обитатели на държавни и частни сгради, съобщи партньорската агенция на EURACTIV-  Athens Macedonian news agency.

///

ВАРШАВА

„Не“ на конституционните промени. Премиерът Матеуш Моравецки предложи да промени Конституцията, за да защити средствата, прехвърлени към Капиталовите планове на служителите (PPK) и Индивидуалните пенсионни сметки (IKE).

„Гражданите трябва да си възвърнат доверието в държавната пенсионна система след реформата на Отворените пенсионни фондове. Ние разбираме тяхното недоверие към системата […] Нека променим Конституцията, за да гарантираме защитата на средствата, събрани по PPK и IKE “, каза той.

Всички опозиционни партии обаче се противопоставиха на тези промени.

Гжегож Шчетина, лидер на Гражданската платформа (Гражданска платформа/ЕНП), заяви, че въвеждането на PPK в конституцията е шега, докато заместник-маршалът на Сейма Малгоржата Кидава-Блонска каза, че се страхува от подобни решения. „Всеки път, когато чуя някой, който не желае да подобри закона, а да промени конституцията за конкретно решение, винаги се страхувам от това“, каза тя.

Депутатът от левицата Адриан Зандберг заяви, че левицата (Lewica /Социалисти и демократи) никога няма да се съгласи да включи привилегиите на банковия сектор в полската конституция. Зам.-говорителят на Закона и правосъдието Радослав Фогел реагира, казвайки, че „ако опозицията не се съгласи да промени конституцията, това означава, че има други планове за събраните от поляците средства“. (Mateusz Kucharczyk | EURACTIV.pl)

///

ПРАГА

Командващи мисия. Чешката република ще командва мисията за обучение на ЕС в Мали догодина за период от шест месеца. Задачата на чешките военни ще бъде да обучават своите малийски колеги, които се борят срещу ислямистки радикали. В момента в Мали има 120 чешки войници и мисията няма да изисква увеличаване на числеността.

(Aneta Zachová | EURACTIV.cz)

///

СОФИЯ

Необходими са повече реформи. Въпреки че България последователно отговаря на макроикономическите изисквания, за да стане част от ERM II, властите трябва да останат ангажирани да изълняват най-важните структурни реформи, необходими за постигането на тази цел, според доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие.

България също трябва да продължи да работи по изпълнението на ангажиментите в рамките на механизма на ЕС за сътрудничество и проверка (CVM). Според последния доклад на CVM Европейската комисия счита, че напредъкът, постигнат от България по механизма, е достатъчен за изпълнение на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването й към ЕС. Следва да се приложат реформи за подобряване на бизнес средата. (Dnevnik.bg)

///

БЕЛГРАД

ЕС и Сърбия се договарят за гранично сътрудничество. ЕС и Сърбия подписаха споразумение за сътрудничество в управлението на границите, съобщи Европейската комисия. Споразумението има за цел да даде отпор на нелегалната миграция и трансграничната престъпност и включва техническа и оперативна помощ по границите. Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че споразумението е в интерес както на Сърбия, така и на ЕС. Споразумението ще влезе в сила след одобрение от Европейския парламент. (EURACTIV.rs)