Бил Гейтс е изненадан от “лудите и злобни” конспирации за пандемията

Протестиращи с банер с образа на Бил Гейтс, на който пише: "Да отива в затвора“, участват в шествието "Край на пандемията“ в центъра на Варшава, Полша, 12 септември 2020 г. [LESZEK SZYMANSKI]

Съоснователят на “Майкрософт” и филантроп Бил Гейтс сподели, че е смаян от обема на “лудите“ и “злобни” теории на конспирацията срещу него, разпространяващи се в социалните медии по време на пандемията от COVID-19. Все пак той каза, че обича да изследва какво стои зад тях.

В интервю за Ройтерс Гейтс заяви, че милионите онлайн публикации и “откачени теории на конспирацията“ за него и за най-добрия американски експерт по инфекциозни болести Антъни Фаучи вероятно са се утвърдили отчасти поради комбинацията от плашеща вирусна пандемия и възхода на социалните медии.

“Никой не би предвидил, че аз и д-р Фаучи ще бъдем в центъра на тези наистина зли теории. Много съм изненадан от това. Надявам се да изчезне“, каза Гейтс.

Гейтс, милиардер, който се оттегли от ръководния пост в Microsoft Corp през 2014 г., чрез своята благотворителна фондация “Бил и Мелинда Гейтс“ е отделил най-малко 1,75 млрд. долара за глобалния отговор срещу пандемията от COVID-19. Това включва подкрепа за някои производители на ваксини, диагностика и потенциални лечения.

Откакто пандемията започна преди година, милиони конспирации се разпространиха по интернет, като непрекъснато разпръскваха дезинформация за коронавируса, неговия произход и мотивите на работещите за борба с него.

Те включват твърденията, че Фаучи и Гейтс са създали пандемията, за да се опитват да контролират хората. Двамата уж искат да се възползват от разпространението на вируса, като чрез ваксини поставят микрочипове за проследяване в хората.

“Но хората наистина ли вярват на тези неща?“, попита Гейтс.

“Наистина ще трябва да се образоваме за това през следващата година,  да разберем как това променя поведението на хората и как може заблудите да  се сведат до минимум?“, обясни той.

Развълнуван от Байдън

Гейтс похвали Фаучи и Франсис Колинс, ръководител на Националния здравен институт на САЩ, като “умни“ и “прекрасни хора“ и каза, че чака с нетърпение да ги види да работят ефективно с новата администрация на президента Джо Байдън.

При управлението на Доналд Тръмп, каза Гейтс, “понякога се чувстваше, че те  бяха единствените здравомислещи хора в правителството на САЩ“.

“Вълнувам се от екипа, който Байдън избра” за справяне със здравната криза, подчерта Гейтс.

Филантропът заяви, че е доволен и от това, че при Байдън Съединените щати се присъединиха към Световната здравна организация и “че той назначи умни хора, а д-р Фаучи вече няма да бъде потискан“.