Богатите страни силно преувеличават даренията си за климатични цели

Франция е сред критикуваните държави, след като е обявила, че е дарила за адаптация към климатичните промени със 104 милиона долара повече. [ SHAHZAIB AKBER / EPA ]

Богатите държави са преувеличили размера на дарените средства в помощ на най-бедните страни в света да се справят с последиците от изменението на климата, като наводнения и суша. Това показва анализ на благотворителната организация Care International, съобщи медийният партньор на EURACTIV Climate Home News.

Внимателен преглед на 112 проекта, представляващи 13% от глобалното финансиране за адаптация към промените в климата през 2013-17, установи, че 25-те страни-донори колективно са надвишили дарената сума с 42%.

В рамките на програмата на ООН за климата развитият свят се ангажира да мобилизира 100 милиарда долара годишно до 2020 г.  за да подпомогне финансово намаляване на въглерода и да подкрепи проектите за адаптация. През 2018 г. богатите държави предоставиха 16,8 млрд. долара за финансиране на адаптация към климатичните промени по данни на ОИСР.

“Това показва, че богатите страни не са толкова загрижени да изпълняват своите климатични ангажименти, колкото би трябвало да бъдат“, каза Джон Нордбо, съавтор на доклада и старши съветник по застъпничество за климата в Care Denmark.

“Станахме богати, замърсявайки атмосферата и създавайки климатичния проблем. Опитваме се да измамим развиващите се страни, като им казваме, че предоставяме повече пари, отколкото всъщност даваме. Това е позор”, каза той.

Докладът, публикуван в четвъртък, посочва Япония като един от най-големите нарушители с над 3 милиарда долара.

“Токио е посочил проекти, които нямат нищо общо с адаптацията към климата, като например заеми за проекти за строителство на пътища и мостове“, каза Нордбо.

Световната банка надцени финансирането за адаптация с 832 милиона долара. 86% от 328 милиона долара са изразходвани за проект за преустройство след земетресение в Непал. Но е установено, че проектът  няма нищо общо с вреди, причинени от изменението на климата.

Франция преувеличи финансирането си за адаптация със 104 милиона долара. Париж обяви, че 93 милиона долара отиват за адаптиране към климатичните промени, а те са отишли за укрепване на местното управление във Филипините. По-внимателният анализ показа, че само 5% от бюджета е предвиден за адаптация, отбелязва докладът.

Миналия месец най-бедните страни в света призоваха богатите държави да осигурят повече финансиране, което да им помогне да се адаптират към изменението на климата. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш се обърна към правителствата на донорите и банките за развитие да се ангажират да насочат поне 50% от своите климатични финанси към адаптация и устойчивост.

“Досега адаптацията представлява само 20% от финансирането на климата, достигайки средно само 30 милиарда долара през 2017-2018 г.“, обясни той.

Този месец Програмата на ООН за околната среда предупреди, че  че годишните разходи за адаптация в развиващите се страни могат да достигнат 300 млрд. долара до 2030 г.

Докладът на Care International е публикуван преди срещата на върха на ООН за адаптирането към климатичните промени на 25-26 януари, където световните лидери ще обсъдят засилването на финансирането за адаптация преди срещата през ноември.

“Надявам се, че правителствата от засегнатите страни ще повдигнат въпроса и че донорите ще започнат да влагат повече енергия, за да направят своите системи надеждни“, каза Нордбо.