Божков обвини Горанов в корупция и рекет

Васил Божков

Финансовият министър Владислав Горанов бе обвинен за пореден път от хазартния бизнесмен Васил Божков в корупция и рекет. Поредната схема, пусната от Божков във Фейсбук, илюстрира как е бил притискан да предаде мажоритарния дял от лотарийния си бизнес безвъзмездно на посочен от Горанов субект.

„Анимациите, комиксите и другите забавни неща“ са за социалните мрежи и за тези, които ги разбират. Сигналът, който подадох до прокуратурата, от друга страна, е съвсем сериозен. В него хронологично и доказуемо е обяснено как рекетът от управляващата хунта се превърна в противоконституционен грабеж на частен бизнес“, гласи постът на Божков.

"Анимациите, комиксите и другите забавни неща“ са за социалните мрежи и за тези, които ги разбират. Сигналът, който…

Geplaatst door Васил Божков op Donderdag 4 juni 2020

Схемата му разказва как през септември 2019 г. чешката Sazka Group предлага над 1 млрд. лв. за 51% от „Национална лотария“. Това би означавало „край с такса „Помагане“. Ноември същата година „Влади Горанов към Божков: „Трябва да дадеш безвъзмездно мажоритарния дял от лотарийния си бизнес на посочен от нас субект.“ Божков твърди, че е заплашен, с „унищожение“, ако откаже.

Така през декември 2019 г. Горанов възлага на финансовата инспекция да провери Държавната комисия по хазарта. През януари 2020 г. Валери Симеонов и НФСБ внасят проектозакон за противоконституционно национализиране на лотариите. Финансовата инспекция не открива нарушения.

Но ден по-късно премиерът Борисов казва, че има нарушение. Горанов веднага внася ново предложение за единно облагане на хазартните игри – 25% такса върху комисионните, почти същата като внасяната от лотарията към момента, и отново пита Божков готов ли е да прехвърли дяловете си. Получава отказ, оттегля предложението за 25% върху комисионната и внася ново – за 15% от оборота. Проектозаконът от сутринта е „забравен“.

Следва прокурорската акция срещу Божков и приемането на закона за одържавяване на частния лотариен бизнес.

SAZKA Group е хазартна компания. Според сайта й тя оперира в Чехия, Гърция, Кипър, Австрия и Италия. Пазарната капитализация на фирмата е 17 млрд. евро.

В четвъртък главният прокурор Иван Гешев обясни, че е получил сигнал от Божков. „На мейла на главния прокурор е постъпил сигнал по електронната поща от обвиняемия Васил Божков,“, каза той пред журналисти. И обясни, че сигналът е разпределен на компетентен прокурор. „Прокуратурата е длъжна да провери всички обстоятелства независимо дали са анимация, комикси или са нещо друго забавно“, коментира Гешев.

До момента прокуратурата е повдигнала 18 обвинения срещу Васил Божков. Той е в Дубай, откъдето българските власти чакат да бъде екстрадиран.

Прокуратурата контраатакува: При Божков са намерени антики от иманяри

След като постът на Божков се появи във Фейсбук, спецпрокуратурата пусна съобщение, че до момента в музея „Васил Божков“ са намерени и иззети 3385 предмета, които имат признаци на движими културни ценности, „а обвиняемият Божков е регистрирал по реда на Закона за културното наследство колекция едва 212 артефакта“.

Прокуратурата прогнозира, че артефактите в офисите на Божков са 10 000. [ПРБ]

Прокуратурата твърди още, че предметите са били съхранявани в нарушение  на всякакви правила и стандарти, „откривани бяха в кутии, кашони, найлонови торби, както и в насипно състояние“. Обяснява се също, че повечето от предметите били замърсени със земна маса, а върху опаковките им имало ръкописен текст с означение на различни  географски области и населени места в страната. От това „става ясно, че вероятно са били добити от иманяри в нарушение на закона“, посочва прокуратурата.

Тъй като предстои да бъдат претърсени още помещения, прокуратурата изчислява, че „до голяма степен на вероятност прогнозният брой на предметите с белези на културно-историческа ценност ще надхвърли 10 000“. Когато бъдат иззети всички предмети, ще бъде назначена археологическа експертиза на екип от международни експерти, обещава държавното обвинение.