Борисов беше назначен за бос на “Левски” от Васил Божков

Скрийншот от видео от срещата между Божков и Борисов през лятото миналата година ["Дневник"]

Хазартният бос Васил Божков прехвърли на премиера Бойко Борисов мажоритарния пакет от акциите на футболния клуб “Левски”, а министър-председателят бързо ги отказа. В сряда сутринта с акциите на клуба пред вратите на Министерския съвет се разигра истински спектакъл.

Божков обяви, че в 9 ч ще предаде контрола върху клуба на Борисов, защото той много пъти “е заявявал своята готовност да се “погрижи” за клуба и да го спаси при смяна на собствеността”.

Журналистът Сашо Диков се оказа куриер на Божков и се яви пред Министерския съвет с плик, в който са джиросаните акции на името на премиера. След като чака повече от половин час пред сградата слязоха спортният министър Красен Кралев и пиарът на премиера Севделина Арнаудова. Те обявиха, че премиерът няма да приеме акциите.

Юристи обясниха, че премиерът е собственик на акциите, дори и да не приема този факт. Сега той трябва да реши какво да ги прави.

“Това е несериозно отношение към бъдещето на клуба. Редно е съдбата на Левски да бъде в ръцете на привържениците”, каза Кралев. И допълни, че не може премиерът да е собственик на акциите на който и да е отбор.

Кралев обвини Божков, че се опитва да политизира процесите в “Левски” и да нагнети напрежение сред привържениците. “Това е изключително обидно към феновете на “Левски”, отсече Кралев. Според него привържениците на “Левски” са показали, че са “огромна сила и няма да допуснат унищожаването на отбора”. По думите на Кралев винаги е имало фирми, които са готови да помагат на клуба.

На питането на Сашо Диков какво да прави с акциите Арнаудова му обясни, че може да ги занесе на друго място. “Можете да го занесете в една друга балканска столица”, посъветва Арнаудова, явно визирайки Белград, където живее издирваният от българското правосъдие Цветан Василев.

Дори и акциите да бъдат пратени в Белград, те пак ще са акциите на Борисов в “Левски”, обясниха юристи. Просто ще се намират в Белград.

Сашо Диков разказа, че се е съгласил да бъде куриер във вторник, след като Васил Божков лично му е предложил в телефонен разговор. Журналистът получил документите от неизвестни за него лица в района на катедралния храм “Св. Александър Невски“ в сряда сутринта. И с тях се явил пред Министерския съвет. Диков разказа, че акциите са джиросани на Борисов още на 8 май.

След отказа на Борисов да приеме акциите, Диков каза, че ще ги върне там, откъдето ги е взел. Той не може да ги даде на феновете, защото волята на собственика е друга.

“Приех, защото съм убеден, че това е първата крачка за спасяването на “Левски”. Мажоритарният собственик желае да предаде акциите на премиера и спортния министър, които са декларирали желание да спасят отбора”, каза Диков. Той коментира, че ако има провокация, то тя не е от него. “Не мога да си представя някой да може да помогне за спасяването на “Левски” и да не го направи”, допълни Диков.

Представлението пред Министерския съвет бе обявено рано в сряда в съобщение, разпратено до медиите от фирмата на Божков “Нове холдинг”. “Клубът отново е в изключително тежко финансово състояние, породено от умишленото и незаконно унищожаване на компаниите, осигуряващи издръжката му”, гласи съобщението.

“След като премиерът е напълно запознат с настоящата ситуация и многократно публично се е разпореждал със собствеността на акциите –  оставяме бъдещeто на клуба в негови ръце. Г-н Борисов, поетите от вас ангажименти да осигурите финансиране и действията ви, довели до сегашното положение, както и постоянният натиск от ръководения от вас държавен апарат върху клуба, оставят “Левски” без други реални опции”, се казва в съобщението на Божков и приближения му Георги Попов.

“Докато отговорността за това беше наша и след инвестираните над 24 милиона лева за една година, клубът се  стабилизира и изправи на крака. Дългове от над 32 млн. лв бяха поетапно погасявани и бе изготвена и изпълнявана дългосрочна стратегия за превръщането му в успешен бизнес модел”, пишат още Божков и Попов.

Тe благодарят на привържениците на клуба, които са направили прецедент в историята на световния футбол с действията си за издържането на отбора през последните месеци.

Проблемите с финансирането на “Левски” започнаха в средата на януари с акцията срещу Васил Божков и неговите най-близки съдружници. За няколко седмици държавата монополизира бизнеса с моментните лотарии, а след това отне лиценза на букмейкърските фирми на бизнесмена.

Прокуратурата му повдигна над 10 обвинения и твърди, че Божков не е платил над 500 милиона лева такси върху приходите от хазартния си бизнес.

След като Божков вече не можеше да издържа отбора, Борисов се срещна с феновете. После се появи идеята Държавният спортен тотализатор да спонсорира клуба с договор за около 1 милион лева на месец. В началото на март Борисов потвърди публично това си намерение. В началото на месец май премиерът пак обеща договор за реклама и кредит за оздравяването на отбора.

Накрая Тити Папазов обяви, че той ще е новият собственик на “Левски”, понеже Божков му го бил обещал.

Предаване на акциите на "Левски"

НА ЖИВО: Дават акциите на премиера Борисов

Geplaatst door bTV Спорт op Dinsdag 12 mei 2020