Борел запя друга песен след катастрофалната визита в Москва

Жозеп Борел в Москва на 6 февруари 2021 г. [Europe by Satellite]

След злополучното пътуване до Москва, главният дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел се опита да обясни и оправдае спорната си визита, като призна, че отношенията между ЕС и Русия са стигнали дъното.

Противоречивото пътуване, което приключи в събота,  ядоса някои дипломати от ЕС и получи тежки критики, след като върховният представител за външната политика стана част от шоу, в което беше унижен от домакините си.

В блога си Борел пише, че отношенията между ЕС и Русия са “на кръстопът“ след посещението, което дипломатът определи като “много сложно“.

Според него “агресивно организираната пресконференция и експулсирането на трима дипломати от ЕС по време на моето посещение показват, че руските власти не са искали да се възползват от тази възможност за по-конструктивен диалог с ЕС“.

Докато Борел и руският му колега Сергей Лавров се срещнаха лице в лице, Москва обяви, че дипломати от Швеция, Полша и Германия са били експулсирани за предполагаемо участие в “незаконни протести“ в подкрепа на затворения опозиционен политик Алексей Навални на 23 януари.

И трите правителства отрекоха техните дипломати да са участвали в демонстрацията.

Борел от своя страна заяви, че е научил за експулсирането чрез социалните медии и е “помолил Лавров да отмени това решение, но без резултат“.

ЕС “ще трябва да си направи изводите“, пише той, като настоява, че “държавите-членки ще решават следващите стъпки и да, те могат да включват санкции“.

По време на пресконференция в петък с руски журналисти Сергей Лавров нарече ЕС “ненадежден партньор“ и заяви, че той действа все повече и повече “като САЩ“.

За да е пълна обидата и унижението, посещението на Борел беше засенчено от това, което някои критици нарекоха провокативна хореография, тъй като Навални се появи в стъклена клетка в московска съдебна зала в отговор на нови обвинения.

Срещата, която продължи 50 минути, потвърди опасенията на Централна и Източна Европа, които не вярваха, че ще има положителен резултат от срещата и, че Борел ще има успех срещу опитен дипломат като Лавров.

Главният дипломат на ЕС заяви, че е обявил, че Брюксел осъжда решението за затвор на Навални, но не е успял да се срещне със самия критик на Кремъл, нито с негови сътрудници. Той обаче успя да се срещне с представители на гражданското общество, мозъчните тръстове и представители на европейската бизнес общност.

В публикацията си в блога Борел призова ЕС да “обмисли внимателно посоката, която искаме да дадем на нашите отношения с Русия, и да продължим единно с решителност“.

Той добави, че визитата “потвърди, че Европа и Русия се отдалечават“.

Главният дипломат на ЕС, чиито възгледи не представляват непременно възгледите на всички държави-членки, защити посещението си с аргумента, че критикуването на Русия от разстояние “няма да донесе по-голяма сигурност на ЕС“.

“Трябва да се изправим пред предизвикателства, включително да се срещнем с тези хора в дома им, точно когато се развиват тези неприятни събития“, за да оценим по-добре действията, които трябва да предприемем.

“Ако искаме по-безопасен свят за утре, трябва да действаме решително днес и да сме готови да поемем някои рискове“, каза той.

“Изглежда, че Русия постепенно се изключва от Европа и гледа на демократичните ценности като на екзистенциална заплаха”, пише той.

Борел каза, че след срещата си е дал сметка, че Русия и ЕС “ще останат по-често в противоречие“.

Противно на предишните позиции, Борел този път добави, че следващите стъпки на ЕС могат да включват допълнителни санкции срещу Москва.

“Имаме и друг инструмент в това отношение, благодарение на наскоро одобрения режим на санкции на ЕС за правата на човека“, пише той.

По този начин изглежда, че наскоро одобреният от ЕС Закон Магнитски позволява на блока да налага санкции на лица и организации, отговорни за нарушаване на човешките права навсякъде по света.

Въпреки призивите от балтийските страни, Полша, Италия и Румъния, министрите на външните работи на ЕС през януари бяха решили да се въздържат от налагането на нови санкции на руските служители в отговор на задържането на Навални. След пътуването на Борел до Москва обаче ситуацията може да се обърне, а и призивите в блока за по-решителни действия нарастват.

На 22 февруари Борел трябва да разкаже за своето пътуване на външните министри на ЕС, а лидерите на блока трябва да обсъдят напрегнатите си връзки с Русия по време на срещата на върха през март.