Борел обвини Косово за забавянето на диалога със Сърбия

Борел обяви, че пратениците на ЕС и САЩ за диалог Мирослав Лайчак и Габриел Ескобар ще посетят Прищина и Белград следващата седмица, за да накарат двете правителства да напреднат в диалога, който е в застой от юли 2021 г. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел обвини Косово за забавянето на диалога със Сърбия, който трябва да нормализира отношенията.

От 2010 г. Косово е подложено на натиск, след като Сърбия отказа да признае неговата независимост, въпреки че Международният съд призна, че е законна.

Борел също така обяви, че пратениците на ЕС и САЩ за диалог Мирослав Лайчак и Габриел Ескобар ще посетят Прищина и Белград следващата седмица, за да накарат двете правителства да напреднат в диалога, който е в застой от юли 2021 г.

„Ще продължим да се подготвяме за следващата среща, но това ще се случи само ако двете страни намерят общ език за постигане на положителни и съществени резултати. Ето защо Лайчак и аз ще продължим да се ангажираме с двете страни, особено с Косово, което показва, че не желае да седне на масата за преговори“, каза Борел по време на пресконференция със сръбския премиер Ана Бърнабич.

През последните 11 години ЕС улеснява диалога между двете. Подписани са около 33 споразумения, но малко от тях са изпълнени изцяло, ако изобщо са изпълнени. Основният проблем е, че Косово настоява Сърбия да признае нейната независимост, а Сърбия казва, че никога няма да го направи.

Междувременно ЕС настоява за „нормализиране на отношенията“, което засега е неясна фраза, която не успява да отговори на очакванията и допълнително обърква въпроса.

Това не е първият път, когато Борел обвинява Косово за липсата на напредък в диалога. През декември 2020 г. той прекъсна министър-председателя Албин Курти по време на пресконференция и каза, че трябва да даде приоритет на споразумението със Сърбия за създаване на Асоциация на сръбските общини.

„Съжалявам, но трябва да продължим да искаме това споразумение да бъде приложено. Знам, че предстоят и други споразумения. Знам, че и от двете страни има споразумения, които не са изпълнени, но това е много важно”, обясни той.

Косово отказа да позволи създаването на асоциацията, твърдейки, че ще създаде държава в държавата, която ще е много подобна на Босна и Херцеговина. А това според Прищина ще се окаже провал.