Борел оказва натиск върху Косово заради Сърбия

Жозеп Борел притисна Косово да създаде асоциация на общини само за сърби, както беше договорено през 2013 г. [EPA-EFE/Paolo Aguilar]

Върховният представител на ЕС за външната политика, Жозеп Борел, притисна Косово да създаде асоциация на общини само за сърби, както беше договорено между двете страни през 2013 г.

По време на пресконференция във вторник косовският премиер Албин Курти заяви,  че споразумението служи на Сърбия, а не на Косово. Борел, който присъства на пресконференцията, отговори, че то не е в услуга нито на Прищина, нито на Белград. Той подчерта, че това споразумение е по-важно от останалите, които не са изпълнени.

Споразумението от 2013 г. ще доведе до създаването на асоциация на общини само от сърби, която ще наподобява структурата на тези в Босна и Херцеговина. Сърбия отказва да приеме Косово като суверенна държава, а Косово се опасява, че подобно споразумение ще подкопае суверенитета му.

През 2015 г. Конституционният съд на Косово постанови, че споразумението е противоконституционно. В мотивите му се казва, че асоциацията не може да има изпълнителни права, подобни или равни на тези на правителството.

Премиерът Курти беше категоричен, че неговото правителство няма да създаде нито едно етническо сдружение на сръбските общини, като подчерта, че това е нефункционално.

По-рано тази седмица Косово заяви, чесмята да подаде молба за членство в Европейския съюз. Информацията  се позовава на официално изявление, разпространено след заседанието на Съвета за стабилизация и асоцииране между ЕС и Косово.

Заседанието се състоя в Брюксел под председателството на Албин Курти. От страна на ЕС делегацията беше водена от върховния представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Участниците в срещата подчертаха важността на диалога между Прищина и Белград за нормализиране на отношенията между двете страни.

Косово едностранно обяви своята независимост от Сърбия през 2008 г. Новата държава беше призната от много европейски страни от САЩ, но Белград продължава да смята Косово за своя автономна провинция и не признава независимостта на Прищина. С позицията на Сърбия се солидаризират Русия и някои страни от постсъветското пространство, както и Китай.