Борел се извинил за посещението си в Москва, твърдят дипломати

Главният дипломат на ЕС Жозеп Борел в Брюксел, Белгия [European Union/]

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел призна пред външните министри на ЕС на среща по-рано тази седмица, че е сгрешил като е предприел неотдавнашното посещение в Москва, казаха дипломатически източници пред EURACTIV. Европейската комисия не потвърди това, но подчерта, че е оказала широка подкрепа на високопоставения дипломат.

“В речта си на последната среща на ЕС по външните работи Борел каза, че съжалява, че не е бил агресивен на пресконференцията с руския външен министър Сергей Лавров“, казаха източниците.

Те добавиха, че никой външен министър на ЕС не е критикувал Борел за неговата позиция, но вместо това е намерил руското поведение за доста неподходящо в дипломатически план и “неуважително“ към европейския висш дипломат.

Противоречивото посещение на Борел в Москва в началото на февруари предизвика бурни реакции сред дипломатите от ЕС и тежки критики, след като той неволно стана част от организираното от Кремъл шоу, което мнозина определиха като унижение.

В понеделник министрите на външните работи от блока се договориха да наложат санкции на четирима висши руски служители, след като сътрудниците на затворения критик на Кремъл Алексей Навални ги призоваха да накажат олигарси, които според тях финансират управлението на президента Владимир Путин.

Очаква се посланиците на ЕС да активират следващата сряда писмената процедура за санкциите, като потенциално те ще влязат в сила на 5 март.

Друг дипломат от ЕС цитира Борел, че Лавров е нападнал ЕС като цяло и е пропилял отворената възможност за диалог. “Не беше добър момент, защото Русия не е готова за сътрудничество”, споделил Борел, според дипломата.

“Върховният представител призна, че това посещение не е било напълно подготвено. Това беше очевидно за много държави-членки“, подчерта дипломатът от ЕС.

Говорител на ЕС не потвърди пред EURACTIV за извинението на Борел, но подчерта, че “имаше широка подкрепа за него от външните министри в дискусията за посещението му в Москва“.

“Северен поток 2”

Източниците също така казаха, че външните министри са коментирали с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен чрез видеовръзка руския “Северен поток 2”.

Около 150 километра от спорния проект за газопровод, контролиран от руския държавен енергиен гигант “Газпром“, все още се строи.

Администрацията на Байдън наложи на 19 февруари допълнителни санкции срещу  руския кораб “Фортуна” и компанията-корабопритежател “КВТ-Рус” заради работата по газопровода.

Бликен  е отговорил общо, без да влиза в детайли, че подкрепя диверсификацията на енергийните доставки в Европа, като същевременно критикува факта, че “Москва използва енергията като оръжие”.

Преди срещата украинският външен министър Дмитро Кулеба и полският външен министър Збигнев Рау призоваха американския президент Джо Байдън да предотврати завършването на газопровода “Северен поток 2“, който нарекоха “опасен, разделящ проект“.

Дипломат, който участва в срещата в понеделник, заяви, че полският министър “даде силен аргумент, като подчерта, че Русия постоянно ни показва, че не се интересува от конструктивно, взаимноизгодно сътрудничество с ЕС“.

“Всеки потенциален опит за влизане в диалог с Москва в бъдеще трябва да има осезаема цел за ЕС и недвусмислено да обслужва нашите интереси“, каза той и добави, че трябва да бъде посрещнат с “адекватен отговор“ от Брюксел.

В последващо телефонно обаждане във вторник  Рау и Блинкен потвърдиха готовността си да засилят двустранното партньорство и да се противопоставят на “Северен поток 2”.

“Полските и американските висши дипломати се съгласиха да продължат тесен диалог и близко двустранно сътрудничество в рамките на международни организации, за да консолидират трансатлантическата общност“, се казва в официално съобщение.

Рау и Блинкен заявяват, че правителствата на Полша и САЩ  “са на мнение, че “Северен поток“ е лошо решение за Европа и че диверсификацията на транспортните маршрути за енергийни суровини трябва да се извършва по начин, който не представлява заплаха от енергиен шантаж за други съюзници и партньори.”

Руската ваксина “Спутник”

Унгарският външен министър Петър Сиярто обяви, че много страни от ЕС са се свързали с Будапеща, като са поискали “телефонен номер“ в Москва, за да поръчат ваксините срещу коронавирус “Спутник”, съобщиха дипломатически източници.

Унгария, държава с 9,8 милиона души, многократно критикува бавния темп в процеса на ЕС за придобиване на ваксини. В края на миналия месец Унгария сключи сделка с Москва за два милиона дози от руската ваксина и до момента е получила 145 600 дози.

Някои кръгове в Брюксел обаче не гледат на руската ваксина с добро око, защото се страхуват, че Москва има скрита политическа програма.

Председателят на Европейската комисия  Урсула фон дер Лайен наскоро се зачуди защо Русия обещава милиони ваксини на много страни по света, докато не е ваксинирала първо собствените си хора.

Москва отвърна на удара, като обвини Фон дер Лайен в опит да политизира хуманитарен въпрос.