Борисов и трима министри са под карантина

Борисов с Нанков на 18 октомври 2020 г. [Фейсбук страница на Бойко Борисов]

Премиерът Бойко Борисов и трима министри – на регионалното развитие Петя Аврамова, на финансите Кирил Ананиев и на земеделието Десислава Танева, са под карантина, защото са сред близките контактни лица на зам.-регионалния министър Николай Нанков. Той е с положителен тест за коронавирус.

Това се разбра в петък вечерта, след като самият Нанков обяви, че е с положителен тест за COVID-19.

Освен на премиера и министрите Столичната регионална здравна инспекция е наложила карантина и на бившия пиар на Борисов Севделина Арнаудова, която в момента работи в централата на ГЕРБ.

По-рано Борисов обяви, че се е самоизолирал в петък в 16 ч, когато е разбрал, че Нанков е с положителен PCR тест за коронавирус. По думите на Борисов той последно е бил контактен с Нанков преди пет дни.

В пост във Фейсбук премиерът допълва, че има отрицателен PCR тест от тази сутрин, направен преди срещата му с делегация от САЩ. “Преди международни срещи и пътувания, според изискванията на съответните делегации за безопасност, се тествам”, обяснява Борисов.

И твърди, че сега очаква разпорежданията от органите на РЗИ. Дотогава остава в изолация.

Нанков също съобщи в социалните мрежи за положителната си проба. “Към момента се чувствам добре и съм под карантина у дома, в интерес на здравето на всички, с които общувам”, пише Нанков. И обяснява, че от началото на пандемията си прави превантивно тестове заради големия брой хора, с които работата го среща всеки ден. И този текст бил направен превантивно, а не заради симптоми.

Съгласно заповедта на здравния министър на  карантина подлежат всички близки контактни лица на зам.-министър Нанков. Същите са установени, информирани и предстои да им бъдат връчени предписания, съобщи СРЗИ, цитирана от БГНЕС.

За контактните заповедта на здравния министър гласи, че всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19 подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния контакт с потвърдения случай, като се поставят под карантина в дома или на друго място, на което лицето е посочило, че ще пребивава.

Карантинираните са длъжни да не напускат мястото на карантината.

Близък контактен се определя като:  съжителство в едно домакинство, директен физически контакт (например ръкостискане), контакт лице в лице с пациент с COVID-19 на разстояние до 2 метра и продължителност над 15 мин., престой в затворено помещение за повече от 15 минути и на под 2 метра, пътуване в самолет до две места във всички посоки и т.н.

При определяне на близките контактни на потвърден случай на COVID-19 трябва да се има предвид всяко лице, осъществило контакт в рамките на 48 часа преди и до 14 дни след появата на симптомите при заболелия.

Ако потвърденият случай е асимптоматичен, като контактен се определя всяко лице, осъществило контакт със случая в рамките на 48 часа преди до 14 дни след вземането на пробата, довела до лабораторното потвърждаване, обяснява заповедта.