Борисов иска 14 млрд. евро срещу “Зелената сделка”, като начало

Бойко Борисов пред репортери в Брюксел. [Пресслужба на МС]

“Зелената сделка за България е голям проблем. 60 процента от електрическата енергия идва от въглищните централи. Всички знаят какви милиарди трябва да дадем за това, но надали Европа ще се откаже от Зелената сделка и надали Европарламентът ще спре да иска това да стане по-скоро.” Това каза премиерът Бойко Борисов в Брюксел в четвъртък (6 февруари), след като се срещна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Борисов прогнозира, че следващите 10 години да се работи много активно. “Максимумът, който можем, според мен е до 10-15 години трябва да се намерят механизми да се заменят въглищата, или такава технология, която да не замърсява околната среда”, допълни премиерът.

“Притеснително е, че казват: добре, вземете 14 милиарда евро, може да си оправите енергетиката с тях. Да, ама ние веднага репликирахме, че това са парите са малки и средни предприятия, за конкурентоспособност, образование и всичко останало. Тук ни е основният спор и битката е много голяма”, обобщи Борисов.

Преди седмица Народното събрание задължи правителството да предприеме мерки в защита на производствения капацитет на въглищните си централи, независимо от позицията на Европейската комисия по този въпрос. “Правителството стои зад въглищните централи и зад българските миньори”, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова от парламентарната трибуна.

Неотдавна Борисов обяви, че цената за участието на България в eвропейската “Зелената сделка” е 20 милиарда лева и намекна, че те трябва да бъдат платени от ЕС. На този фон той обвини част от членове на ЕС в лицемерие при форсирането на екологичните политики.

 

Няма държава, която да е въвела еврото и да е по-зле от другите в ЕС. Влизането ни в Еврозоната ни привързва към Европа на първа скорост и гарантира банковата ни система. За приемането ни в чакалнята единствената съпротива идва от България, което ме учудва много. Най-лесно е да се откажем, но искаме да гарантираме парите на хората. Това е геостратегически избор, който необратимо ни затвърждава позициите в ЕС.

Geplaatst door Boyko Borissov op Donderdag 6 februari 2020