Борисов и Гешев простиха на финансовия министър за SMS-ите с Божков

Борисов похвали строежа на Балкански поток и интерконектора. "То си е социалистическо съревнование, направо! И Русия, и Турция, и САЩ - всички са доволни, това се дължи само на нас!". [Фейсбук/Бойко Борисов]

Премиерът и главният прокурор не виждат нищо нередно, че финансовият министър Владислав Горанов е общувал неофициално с хазартния бизнесмен Васил Божков. Това стана ясно от думите на Бойко Борисов и Иван Гешев по повод разпространената от Васил Божков кореспонденция, която разкрива, че той и министърът са били в близки отношения и са обсъждали и комисията по хазарта.

“Кой чат, госпожо?”, изненада се премиерът, когато в събота бе попитан от журналсти за съобщенията на Божков и Горанов. “И аз съм говорил с Божков. Когато с Гриша Ганчев, Домусчиев и Божков бяхме на срещата в Министерския съвет. До тогава беше нормално да се разговаря, както ми се обаждат от “Шел”, ОМВ, “Лукойл”, от всички газови компании”, каза Борисов. Според него не е нередно министър да общува така с бизнесмен. На въпроса дали срещите с министрите не стават само по официален път, вместо Борисов отговори пиарът му Севделина Арнаудова. “Всякак стават”, каза тя.

“Нещо произлязло ли е от тези срещи? Някаква промяна в закон или облагодетелстване на Божков”, попита Борисов. А на забележката, че е имало публикации, свързващи разговорите на Божков и Горанов с определени решения на комисията по хазарта, Борисов реагира с: “Така ли, не думай!”.

Преди това и главният прокурор Гешев обясни, че комуникацията на Божков с Горанов е нормално явление. В интервю за БНТ Гешев каза, че не е чел изнесените от бизнесмена съобщения, но колегите му казали, че няма нищо нередно.

“Не си причиних това да чета публикуваните SMS-и. Колегите казаха, че не виждат нещо в тях, което да налага проверка на министър Горанов”, каза в Гешев и даде да се разбере, че прокуратурата няма да се задейства след разкритията.

Гешев подчерта, че прокуратурата не се притеснява да работи срещу министри и даде за пример арестуването на тогавашния министър на околната среда Нено Димов.

Главният прокурор сравни Васил Божков с Цветан Василев. “Докато никой не ги закачаше, те живееха в една правова държава. Когато прокуратурата работи, се оказва, че Европейският съюз се състои от неправови държави, а правовите държави станаха Сърбия и някои страни от Близкия Изток”, каза Гешев.

И Гешев, и Борисов коментираха и казуса с прехвърлянето на акциите на футболния клуб “Левски” от Божков на Борисов. На въпроса за джиросването на акциите премиерът цитира дядо си. “Насила може да вземеш, но насила не можеш да дадеш. Това беше подигравка, защото е ясна целта. Извинявайте, ама вие утре може да ми прехвърлите и вашата къща с децата! Как така, без да ме питате?!”, разгневи се Борисов на репортерката на bTV. Когато тя му отговори, че законът го позволява, той отвърна, че на него “законът ми позволява да кажа, че вие сте просто едни негодници и не искам дори да чувам за вас! Няма на Божков ТВ да се хвана на въпроси. Извинявам се”.

Според Гешев пък Божков не е никакъв левскар. “Това е подигравка с един от най-великите български клубове, подигравка с името Левски. Това е поредна защитна стратегия и опит за дебалансиране на държавата. Това правеше и Цветан Василев. Божков не се интересува от съдбата на този клуб, той не е левскар. Никой, който милее за този клуб, няма да постъпи по този начин. Той вкара клуба в политически и адвокатски трикове”, коментира Гешев.

Ако се погледнат джирата на акциите, ще стане ясно, че г-н Борисов от 10 години прехвърля собствеността на „Левски“ тайно и задкулисно. Сега му дадохме шанс да го направи явно и прозрачно.

Geplaatst door Vassil Bozhkov op Zaterdag 16 mei 2020

Премиерът: Имате рядък шанс да ви управлявам

Борисов обяви, че българите имат “рядък шанс да ги управлява”. “Вие имате голям късмет, че управляваме. Решил съм да не съм скромен заради тези негодници, които по-цял ден говорят! Имате рядък шанс да управлявам аз. Защото, ако управляваше колегата Радев, щеше да постъпи като Путин, Борис Джонсън, щяха да измрат хора. Измряха навсякъде. Хиляди, хиляди на ден умрели!”. Това каза премиерът на репортерите, които отразяваха инспекцията на строителството на газовия интерконектор България-Гърция при селата Орлово и Мандра.

“Сега ни сполетя война и тя ни сполетя със страшна сила! Понеже се справихме – в България най-гадното нещо е да се справиш. Няма какво да кажат, просто пощуряват!”, каза Борисов.

Той коментира, че обявеното в петък създаване на верига държавни бензиностанции е в интерес на националната сигурност, ако дойде криза. Не стана ясно колко ще струва проектът.

До този момент се справихме успешно в борбата с коронавируса. Работим активно, за да може около 24 май да пуснем и детските градини и родителите да се върнат на работа. На опозицията ѝ е много неприятно, че се справихме в тази война. Полагаме много усилия – строят се магистрали, газопроводи, в първата тройка сме по икономически растеж в ЕС, не сме теглили заеми. Помагаме на хората и фирмите със стотици милиони – това е моята работа. Акциите на Левски не са на мое име и не са в мен. Нито знам кой какво е подписвал, нито съм дал съгласие, нито някой ме е информирал. Левскарите трябва да търсят отговорност от тези, които се подиграха с отбора. Аз няма да участвам в това – ясна е целта, по какъв начин и защо. Няма юридически казус, няма правилен ход.

Geplaatst door Boyko Borissov op Zaterdag 16 mei 2020