България и още пет държави от ЕС настояха за ново разпределение на ваксините

След срещата във Виена имаше брифинг. [МС]

Да бъде направена корекция на разпределението на ваксините срещу COVID-19, така че да се гарантира, че държавите членки на ЕС ще получават едновременно доставките на база на броя население. За това призоваха премиерът Бойко Борисов и колегите му от Австрия, Чехия и Словения. Те дадоха специална пресконференция, след като се срещнаха във Виена във вторник, 16 март.

Борисов, австрийският канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия – Андрей Бабиш, на Латвия – Артурс Кришянис Каринш, на Словения – Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович имаха съвещание заради доставките на ваксини срещу COVID-19 в страните от Европейския съюз. Преди дни те призоваха за дискусия на европейско ниво по темата. А ЕК им отговори, че ваксините са разпределени, както държавите са поискали.

Ние винаги сме вярвали в европейската солидарност и в решенията на Европейския съвет“, каза Борисов. И напомни заключенията на Европейския съвет от януари, в които ясно е посочен принципът на пропорционално разпределение на ваксините. „Бяха ни посочени няколко ваксини, които са еднакво добри, като преговорите ги води Европейската комисия, гаранцията за качеството на ваксините е на Европейската агенция по лекарствата. Ние сме закупили по няколко милиона от ваксините“, посочи премиерът Борисов.

България обаче не си използва пълната квота за поръчка на РНК ваксините. София заложи на „АстраЗенека“ като гръбнак на своята ваксинационна кампания още през септември м.г., когато не беше ясно кога Оксфордската ваксина изобщо ще бъде одобрена. Причината за това решение е изначалната технологична изостаналост на държавата и съмнението й във възможностите си да разпредели и употреби ефективно ваксини, които изискват съхранение при много ниски температури, каквито са „Модерна“ и „Пфайзер“. Накрая се оказа, че „АстраЗенека“ получи одобрение за употреба в ЕС по-късно от РНК ваксините и може да достави едва 33% от първоначално договорените количества. Това е причината България да е твърдо на последно място в ЕС по направени ваксинации и проблеми на „АстраЗенека“ само задълбочават проблема.

Във Виена Борисов говори само са част от проблема – той изтъкна, че компаниите производители не изпълняват договорите си. „Нещо повече – те ги нарушават, като не спазват пропорционалното разпределение“, добави Борисов и изрази недоумение как е възможно договореното от лидерите на най-високо ниво в рамките на Европейския съвет да бъде променяно от някакъв комитет в хода на доставките. 

Нашият призив е несправедливостта незабавно да бъде отстранена и да се премине към това, за което сме се разбрали за процентно разпределение на база на населението“, апелира министър-председателят Бойко Борисов и изрази увереност, че от новодоговорените количества ваксини ще получат страните, които са по-назад с ваксинирането.

Премиерът Борисов добави, че очаква още на утрешната среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел несправедливостта да бъде поправена. „Ние не искаме подаяния. България е инвестирала в разработването на ваксините“, каза Борисов.

„Неравенствата ще предизвикат политическа криза в ЕС“

„Солидарността трябва да влезе в действие, разликите в ЕС да бъдат минимализирани и ваксинационният процес да бъде успешен“, посочи и австрийският канцлер Себастиан Курц.

Той стана особено активен по въпроса за разпространението на ваксини на фона на нарастващото недоволство сред австрийците от стратегията на неговото правителство.

Премиерът на Словения Янес Янша допълни, че допускането на неравенства в доставките на ваксини ще продължат и това може да доведе до „политическа криза“ в рамките на ЕС.

Петдесет и пет процента от анкетираните в проучване, което бе публикувано миналия уикенд, обявиха, че са „недоволни“ от правителствената политика за управление на пандемията.

Повече от една трета заявиха, че подкрепят протестите срещу коронавирусните мерки, които зачестиха през последните месеци.

Опозиционната социалдемократическа партия в Австрия обвини Курц, че се опитва да отвлече вниманието си от собствените си „грешки“ при справянето с пандемията.

В понеделник бе съобщено, че служителят, който отговаряше за покупките на  коронавирусни ваксини, Клеменс Ауер, е подал оставка.

Министрите заявиха, че Ауер не е информирал, че е възможно да се получат повече дози за Австрия от тези, които не са заявени от други държави-членки.

Представителят на Европейската комисия във Виена Мартин Зелмайр отбеляза в Tуитър, че „когато нещо се обърка в Европа, грешката е на ЕС “, особено ако правителствата не са разговаряли със собствените си държавни служители“.

Испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая отхвърли упреците за проблеми при разпространението на ваксини.

„ЕС предостави на държавите-членки броя на дозите, които те поръчаха“, каза тя пред австрийския ежедневник Die Presse.