Борисов намали карантината на 10 дни

Борисов е в Брюксел за заседанието на Европейския съвет. [Фейсбук страница на Бойко Борисов]

“Разпоредил съм и да намалят карантината на 10 дни. В момента лекарите тестват колкото е необходимо, затова на ден държавата харчи над 120 000 лева за тестове.” Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на втория ден от редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел в петък, 16 октомври.

В момента карантината е 14 дни.

Според Борисов децата трябва да ходят на училище и е важно да се пази психичното здраве на хората.

Борисов апелира към отговорност и самоконтрол на гражданите на обществените места. Самият той обаче не веднъж е демонстрирал, че не зачита правилата, за което на практика няма кой да му потърси отговорност.

Паника и разнобой

“Най-после имаме един общ план за действие срещу COVID-19 от Европейската комисия. Но според мен сме закъснели. Трябваше да го направим още през юли”, каза още министър-председателят. Според него много от държавите в ЕС предприемат мерки, които паникьосват другите държави и създават разнобой в действията.

По думите му с останалите евролидери са акцентирали върху превенцията срещу разпространението на коронавируса, включително на носенето на маски. “Спазването на дистанция е вторият изключително важен фактор. Третият е дезинфекцията”, изтъкна Борисов. И добави, че ако се прилагат разписаните мерки, няма да се налагат други ограничения.

“Вълната от новозаразени с COVID-19 върви нагоре, не само в България, но и в цяла Европа. Всичко е функция на това доколко спазваме мерките и доколко позволяваме на вируса лесно да се предава от човек на човек. Затова апелирам за дистанция, дезинфекция и носене на маски”, каза Борисов, който не веднъж е засичан да носи маска, която не покрива носа му.

Борисов е доволен за бързината, с която Европейската комисия действа по въпроса с ваксините. “Важно е да бъде много прозрачно и на достъпна цена. За съжаление една по една компаниите спират тестовете на ваксините, защото вирусът мутира много. Трябва изцяло да се доверяваме на професорите и да не експерти.

Борисов се надява бързо да започнат процедурите, които ще дадат възможност на държавите да се възползват максимално от финансовите инструменти на ЕС за възстановяване от пандемията.