Борисов на крака при Ердоган да чуе пожелания за успех на изборите

Борисов излъчи във Фейсбук 3-минутна среща с Ердоган. [стопкадър]

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов излъчи на живо във Фейсбук профила си 3-минутна среща с турския президент Реджеп Ердоган в събота, 3 юли. Във видеото се видя как Борисов благодари на Ердоган за добрите взаимоотношения, за миграционната политика, за „Балкански поток“ и магистралите.

Ердоган пък нарече Борисов „най-добър приятел“ и му пожела успех на изборите. Също така обеща добрата миграционна политика да продължи и „нашите граници ще бъдат все така добре пазени, както досега“. Лидерът на ГЕРБ му отвърна, че „българските мюсюлмани са мост на приятелство между двата народа“.

Визитата на Борисов в Истанбул не бе предварително обявена.

Борисов е вторият партиен лидер, който се среща предизборно с Ердоган. В началото на юни при турския президент бе делегация от ДПС, начело с председателя на движението Мустафа Карадайъ.

Според Анадолската агенция лидерът на ДПС заявил при своето посещение, че очаква над 50 хил. гласа от Турция на 11 юли. “Борбата ни е да защитим турската си идентичност”, казал Карадайъ пред председателя на турския парламент Мустафа Шентоп, цитиран от Анадолската агенция в превод на “24 часа” . Той напомнил, че предците му са дошли от Турция преди 100-150 г.

“Това е нашата земя. Ние не сме емигранти там (в България – б.р.). Турция е нашата родина. Останали сме там след Османската империя. Борбата ни е да защитим турската си идентичност. Да защитаваме езика си, религията и традициите си”, допълнил Карадайъ, цитиран от Анадолската агенция и “24 часа”. Лидерът на ДПС се оплакал, че в България има двоен стандарт, защото е забранена агитацията на чужд език.

Лидерът на ДПС трябва да преосмисли понятието “родина”, каза президентът Румен Радев пред журналисти по повод срещата на Мустафа Карадайъ с Реджеп Ердоган край Истанбул. Той настоя Карадайъ “да си припомни клетвата, която е положил пред българското Народно събрание”, а също така и какво пише в Конституцията, че не може да има партии на етническа и верска основа.