Борисов обвини “прекрасна госпожа” от кръга на Радев, че нащракала шкафчето му

Една от снимките, разпространени в интернет през юни.

“Много пъти съм изяснил как коварно неговите хора (на президента, бел. ред.), най-близкото му обкръжение, по един много елементарен начин с една прекрасна госпожа, която дойде и нащрака в мое отсъствие всичките тези работи.” Така Борисов коментира изказването на президента Румен Радев отпреди дни, че диалогът между двамата има смисъл само ако бъде поставен на здрава основа, което означава “по безспорен начин да се изчисти истината за записи, шкафчета, корупционни схеми”.

Борисов определи снимките от спалнята му като “ченгеджийска операция”, изпълнена фантастично. “По перфектен начин, шапка им свалям, много добре бяха изучили ситуацията. Години наред са се готвили за един подобен момент. Грешката им беше, че пуснаха клипа, в който се снима спалнята, къщата, сервизните помещения в мое отсъствие. Ако е имало пари, злато, диаманти в едно чекмедже… След като всички знаят, че касата там е пред вратата”, каза Борисов. И допълни, че не е случайно, че само президента повтаря това, “защото най-близкото му обкръжение го свърши”.

Когато снимките изтекоха преди няколко месеца, първоначалните внушения на ГЕРБ бяха, че те са правени от близък до Борисов, като основните подозрения бяха хвърлени върху бившата дясна ръка на премиера Цветан Цветанов.

В четвъртък премиерът говори и за изтеклите в последните месеци записи, с глас, който прилича на неговия. Но не каза нищо по същество. Вместо това отново нападна президента. “Същото със записите – някой записвал, пущал нещо незаконно. А неговите записи, в които той хъка, мъка с SMS-ите и прикриването на проверка са със законни специални разузнавателни средства?! Като говорим за едните записи, да говорим и за другите. Полза има ли от това? Не! За мен случаят е приключен, взел съм си поуката”, каза Борисов.

Президентът: Диалогът не може да е индулгенция за корупцията

“Няма смисъл да ни тикат към постановка, в която диалогът да бъде индулгенция и опрощаване за шкафчета, за начин на порочно управление, за корупция и за записи. Трябва да се сложи край на индулгенцията”, коментира темата и президентът.

Той повтори тезата си, че за да има диалог, той трябва да бъде поставен на здрава основа, което означава разкриване на истината за всички корупционни схеми, които са се случвали и продължават да се случват в държавата. “Ако не направим това, каквото и управление да дойде оттук-нататък, то ще продължава по този порочен модел и със самочувствието, че ще има индулгенция за всичко”, каза държавният глава. По думите му не може хората с пълни шкафчета да канят тези с празни шкафчета за диалог.

“Време е първо премиерът да се яви на работното си място и оттам да прави изявления”, каза още Радев и допълни, че скечовете, които играе Бойко Борисов, и изказванията му вече нямат значение, защото легитимността е загубена и е време да бъде изяснена истината.

Брифинг пред медиите

Ако това правителство получи индулгенция за корупцията сега, следващите управляващи ще продължат порочния модел. Няма смисъл да ни тикат към постановка, в която диалогът между институциите се равнява на опрощение за шкафчетата, за порочното управление, за корупцията и записите.Премиерът първо трябва да се яви на работното си място и оттам да прави изявленията си. Скечовете, които играе министър-председателят вече нямат значение, защото легитимността е загубена и е наред да бъде изяснявана истината.За да има диалог с Министерския съвет, той трябва да бъде поставен на здрава основа, а именно разкриване на всички корупционни схеми, които са се случвали и продължават да се случват в държавата. Не може хората с пълни шкафчета да канят тези с празни шкафчета за диалог.Върховенството на националния интерес и защитата на националната сигурност са абсолютен приоритет и с това не може да има никакъв компромис. Надявам се и службите, и прокуратурата да са събрали необходимите достатъчно и обективни доказателства, за да бъдат минимизирани и дипломатическите последствия с изгонването на двамата руски дипломати, защото винаги има и такива. Трябва да има ясна информация в какво се състои този шпионски скандал. Също така трябва да има и ясен отговор на публикациите в „Шпигел“, където има сериозни обвинения, че държавното управление на България се е поставило в услуга на управлението на чужда държава.До застъпване на бойно дежурство по охрана на въздушното пространство с новите самолети ни делят още дълги години и трябва да се направи необходимото, за да може българското небе да продължи да се охранява от български летци с български самолети.

Geplaatst door Румен Радев op Donderdag 24 september 2020