Борисов обвини Скопие в лобистки натиск върху България

Бойко Борисов [МС]

В Скопие не са проявили ангажираност и са смятали, че с натиск и лобизъм могат да накарат България да промени своята позиция за старта на преговорите за членство на РС Македония в Европейския съюз. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание в сряда, 18 ноември.

“Нашата позиция не е позиция на инат или позиция да спрем нашите най-близки приятели”, каза Борисов, цитиран от пресслужбата си. По думите му българската позиция е принципна и отразява очакванията на всички български граждани. “Готови сме да продължим разговорите”, добави Борисов. Той акцентира върху изпълнението на Договора за добросъседство и осъди използването на антибългарска реторика.

Според Борисов “България най-много е желала нашите съседи от Република Северна Македония, както и нашите приятели от целите Западни Балкани да се присъединят към ЕС”.

“Били сме изключително добронамерени, загрижени и в разговорите, които сме водили с тях, много внимателно сме им обяснили докъде могат да стигнат нашите компромиси”, каза премиерът. И напомни, че беше създадена смесена историческа комисия, в рамките на която експертите да решат спорните въпроси с точни аргументи.

Борисов каза още, че в търсене на компромиси, така че да не бъде България страната, която казва “не” на старта на преговорите, са проведени десетки разговори, включително с участието на вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов.

Точно Захариева и Каракачанов се явиха в сряда и в парламента, след като мнозинството от ГЕРБ отхвърли настояването на БСП Борисов да дойде в пленарната зала, за да отговори на депутатските въпроси за отношенията между Скопие и София.

Пред депутатите Захариева отново повтори, че Северна Македония нарушава договора за добросъседство с България от 2017 г. Като примери посочи, че властите в Скопие създават изкуствени пречки пред българските инвеститори, бавят съвместните инфраструктурни проекти, представят манипулативно и едностранчиво българските позиции към югозападната ни съседка, и не предприема никакви мерки срещу антибългарската пропаганда, пише “Сега”.

“Независимо от всичките ни прояви на добросъседство, Скопие не промени своята политика спрямо България … Докато не получим правни гаранции, както от Скопие, така и в хода на преговорния процес с ЕС, че тази политика ще бъде променена, ние не можем да дадем съгласие за реално стартиране на преговори за членство”, обобщи Захариев.

Каракачанов допълни, че дипломацията на Скопие последователно работи за създаването на негативен образ на България в Европа, и се опитва да търси през международни институции признаване на македонско малцинство у нас. “Ние им оказваме подкрепа, те ни отвръщат с нож в гърба”, беше образен военният министър и лидер на ВМРО.

Той също открои липсата на каквито и да било мерки срещу говора на омразата, както и срещу насаждането на антибългарски настроения, включително чрез образователната система. “Няма толкова публикации срещу COVID-19, колкото има срещу България. Това е част от политическата практика, която цели изграждане на нова идентичност, различна от българската, но на базата на омраза срещу българите и фалшификация на историята”, каза Каракачанов.

Двамата вицепремиери обясниха, че трябва да има допълнение към договора за добросъседство с българските искания, което да бъде одобрено от парламентите на двете страни. Очаква се, че така ще се създадат гаранции, че българският национален интерес ще бъде защитен.

БСП се съгласи, че решението за отлагане на началото на преговорите е правилно. Социалистите обаче подчертаха, че то удря по репутацията на България като страна, която подкрепя разширяването на ЕС в Западните Балкани. “Щеше да е успех, ако сме постигнали целта да започнат преговорите с двете страни, ако бяхме спечелили на наша страна единодушно партньорите ни в ЕС”, каза бившият външен министър Кристиан Вигенин, сега депутат от БСП.