Борисов остава, но сменя петима министри

Бойко Борисов [Велко Ангелов/"Дневник"]

Бойко Борисов опитва да тушира протестите, които искат оставката му, като остава премиер, но сменя петима министри. Министрите на финансите Владислав Горанов, на икономиката Емил Караниколов, на вътрешните работи Младен Маринов и на туризма Николина Ангелкова напускат правителството. Здравният министър Кирил Ананиев заема мястото на Горанов, а министър на здравеопазването става директорът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов.

Вътрешен министър ще е Христо Терзийски, който в момента е директор на националната полиция. Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов става титуляр, а вицепремиерът Мариана Николова поема туризма.

Рокадите бяха обявени от Борисов в четвъртък след заседание на съвета на управляващата коалиция.

Според Борисов Младен Маринов е изключителен офицер, но има грешки, които се наказват. Премиерът посочи за грешка действията на полицията по време на протестите и по-точно в Росенец не бяха на ниво. Полицейското насилие не беше коментирано.

Емил Караниколов си отива, защото премиерът иска контролът в икономиката да е изключително строг, особено при раздаването на грантовете.

Влизането в Банковия съюз е един изключителен успех на финансите, също и договорените пари от Брюксел. България не само ги запазва, но и увеличава при условие, че бюджетът на ЕС намалява с 60 млрд., подчерта още Борисов.

Горанов си тръгва, защото контролът върху комисията по хазарта, в последните 5 години е бил занижен.

Изненадващо с поста си не се разделя правосъдният министър Данаил Кирилов, въпреки обществените критики за несъстоялата се съдебна реформа и въпреки уверенията му, че сам ще си тръгне ако евромониторънгът не бъде свален.

Борисов каза, че вчера са били освободени и няколко заместник-министри, но не посочи нито кои са те, нито кои ще са приемниците им.

Колкото до протестите, премиерът каза, че в една правова държава има конституция и избрани органи и всеки има право на протест.

“Ще продължим работата с приоритизирането на програмата на управление и извеждане на някои приоритети, за които “Обединени патриоти” настояваха във времето, да минат по-напред. Те са свързани с демографията, свързани с възрастните хора и българските общности в чужбина”, добави вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

Бойко Борисов припомни, че след този мандат отива да ръководи партията си и да я укрепва, защото в момента всички я “ръфали”, заради което се допускат грешки, а също така и контролът е занижен.

Постигнах съгласие с партньорите ми от управляващата коалиция Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, относно кадровите промени в правителството. Приех депозираните оставки на министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и министъра на икономиката Емил Караниколов. Днес на провелия се Коалиционен съвет одобрихме предложенията за нови ръководители на трите ведомства. За министър на финансите предлагаме настоящия министър на здравеопазването Кирил Ананиев, а за министър на вътрешните работи – настоящия директор на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски. Лъчезар Борисов, който към момента заема длъжността заместник-министър на икономиката, е номинацията ни за министър на икономиката. В рамките на Коалиционния съвет приехме оставката на Николина Ангелкова като министър на туризма и предлагаме този ресор да бъде съвместяван от вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова. За освободения пост на министър на здравеопазването номинираме настоящия изпълнителен директор на Александровска болница проф. Костадин Ангелов.Влизането на страната ни в Банковия съюз и договарянето на евросредствата са големи успехи за страната ни. Продължаваме да изпълняваме своите ангажименти към българските граждани във всички сфери. Скоро ще обявим нови икономически и социални мерки за справяне с пандемията.

Geplaatst door Boyko Borissov op Donderdag 23 juli 2020

На въпрос дали главният прокурор Иван Гешев трябва да подаде оставка, премиерът каза, че е запознат с мечтата на лидерът на “Да, България” Христо Иванов. “Той отдавна мечтае да е главен прокурор и да овладее всички. Това, което услужливо се забравя – да получаваш предварително съдебно решение, е много приятно, което може да постигне. Ние не сме могли. Да овладееш и прокурорите също, което ние не сме могли”, каза Борисов. По думите му изборът на Гешев е станал в съответствие с действащото законодателство.

Христо Иванов: Оставка и избори!

“Разместване столовете на палубата на Титаник. Това е “дълбоката промяна”, сервирана днес. Единственият политически факт е, че Борисов призна зависимостта на кабинета си от Пеевски, опитвайки да я скрие, и своето положение на заложник на Сарая, който не смее да отиде на избори, преди да е “програмирал” грабежа на европейските фондове от новия бюджет”, коментира Христо Иванов във Фейсбук.

Той написа още, че репликата на Борисов, че искал да става главен прокурор “е поредно доказателство за тоталната му неадекватност”. “В една нормална демокрация, политици като мен не стават главни прокурори. Дори Борисов знае това. Но глупашката му опорка издава огромния му страх от истински независим главен прокурор, подчинен единствено на закона и демократичната отчетност. С тази изцепка Борисов отново признава с какво го държат и защо не може да се отлепи от стола. Имаме премиер на трупчета в прокуратурата. Оставка и избори!”, призова Иванов.