Борисов прати разузнавачи да търсят кой саботира президента

S1L6198 [Пресслужба МС]

Премиерът Бойко Борисов намеси ДАНС и разузнаването в сагата около внезапно прекъсната визита на президента Румен Радев в Естония, където държавният глава беше заради срещата на върха на инициативата за регионално сътрудничество “Три морета”.

“Възложих на ДАНС и ДАР – Държавна агенция “Разузнаване”, да проверят кои са тези “доброжелатели”, които искат да елиминират действията на правителството и на президента и да попречат на нещо, което е толкова важно за България. Ако някой е подценил темата с карантината, не е наш проблем”, обяви Борисов в началото на правителственото заседание, цитиран от пресслужбата си.

Във вторник естонското президентство обяви, че Радев е прекъснал визитата си, защото е бил в контакт със заразен с COVID-19, преди да излети за Талин. На летището в София пред журналисти Радев обяви, че благодари на своите “доброжелатели, които дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите колеги, за моите международни контакти, побързаха зад гърба ми да представят на естонската страна своята версия за контакти с COVID-19”. Държавният глава нарече това “пример за активно мероприятие”.

“Абсолютно всичко, което България трябваше да направи от страна на правителството е направено, така че не мога да приема каквато и да е критика, че не подкрепяме инициативата “Три морета”, обяви Борисов. И допълни, че нашите партньори – 11 европейски държави, са били уверени в пълната готовност на България да участва и с финансиране, и с проекти.

Премиерът каза още, че България е шестата страна, която участва финансово в инициативата, след като на 2 септември правителството взе решение България  да участва с 20 милиона евро. “България вече реално работи по тази инициатива – с 20% закупуване на акции от терминала за втечнен газ в Александропулис. В момента на пълни обороти се работи по газовата връзка Юг-Север, която присъединява пристанището в Александропулис с нашата газопреносна мрежа и през нея ние можем да транспортираме газ на Север, на Запад, във всички посоки. Подготвили сме газохранилищата. Разширяваме за втечнен газ”, каза Борисов.

И допълни още, че правителството е подготвило “абсолютно всичко необходимо за посещението на президента Радев в Естония и за домакинството на България в инициатива догодина”.

Час по-рано пресслужбата на президентството съобщи, че той е дал трети отрицателен тест за коронавирус в рамките само на няколко дни. Тестът му беше направен при завръщането на българската делегация от Талин.

“Не можах да разбера как някой член на правителството е лишил президента Румен Радев от една вечеря в Естония и изобщо в тази интрига, ако всичко това е интрига, какво участие имаме ние”, коментира и вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова тв. “Всичко е въпрос на лична отговорност. Никой не е имунизиран от контрола на държавен орган. Аз също. Предполагам, че Радев е бил предупреден. Всеки съвестен гражданин би следвало да се съобрази с препоръката”, допълни той.

Абсолютно всичко, което България трябваше да направи от страна на правителството за инициативата „Три морета“, е направено. Не мога да приема каквато и да е критика, че не я подкрепяме. Още през август на срещата ми със заместник помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс, изтъкнах ангажираността ни по темата. Уверихме нашите партньори – 11 европейски държави, в пълната готовност на България да участва и с финансиране, и с проекти. През септември правителството взе решение България да предостави 20 милиона евро в Инвестиционния фонд към инициативата. Ние сме шестата страна, която участва финансово в „Три морета“. Националната координация на формата от българска страна е на много високо ниво като отговорността за това е дадена на вицепремиера Екатерина Захариева.Възложих на ДАНС и ДАР да проверят кои са тези „доброжелатели“, които искат да елиминират действията на правителството и на президента и да попречат на нещо, което е толкова важно за България. Ако някой е подценил темата с карантината, не е наш проблем. Надявам се да няма повече спекулации по темата.

Geplaatst door Boyko Borissov op Woensdag 21 oktober 2020