Борисов предложи евроатлантическа коалиция веднага

Бойко Борисов [стопкадър]

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се извини на премиера в оставка Кирил Петков, че го нарече „страхливец“ и предложи на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ сключването на евроатлантическа коалиция.

Той обясни, че като база за съгласието между основните партии може да се ползват предизборните програми.

Борисов каза, че ГЕРБ може да работи с всяка една партия, която подкрепя приемането на еврото, Украйна, членството в ЕС и НАТО, работи за пълна диверсификация на доставките на газ и петрол. Три формации в парламента изпълняват тези условия – ДПС, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

Борисов не изключи нито една от тях. „Винаги може да се намери формула по тези основни задачи, съдебна система, реформи истински… Да седнат и да говорят компетентните хора от всяка една партия и да ги решат“, каза бившият премиер.

Почти немислимо е „Продължаваме промяна“ и „Демократична България“ да влязат в коалиция с ГЕРБ в този парламент, защото основно тяхно предизборно обещание бе премахването на модела „Борисов“ в управлението на страната. Офертата на Борисов може да се приема като изграждане на стратегия след вероятните предсрочни избори през септември тази година.

Повечето социологически проучвания показват, че най-вероятната основа за следизборна коалиция ще бъде геополитическата ориентация на партиите в парламента. От едната страна са ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ (ПП и ДБ обмислят общо явяване на избори), и ДПС. В средата попада БСП, които са русофилска партия, но се доказаха като лоялен и предвидим партньор в сегашното правителство.

В крайния прокремълски спектър е „Възраждане“, която най-вероятно ще е изолирана и в следващия парламент. Новата партия „Български възход“ на Стефан Янев анонсира евроскептични и проруски позиции, но подкрепя членството на България в ЕС и НАТО.

Според Борисов сегашното правителство е паднало не заради внесения от ГЕРБ вот на недоверие, а заради разпада на коалицията и арогантността на досегашните управляващи.

„ГЕРБ не е в изолация, ПП изпадна в изолация“, каза Борисов и допълни: „Този вот мина, защото самата управляваща коалиция се счупи“. Той не пропусна да напомни, че „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са в коалиция с русофилска партия като БСП.

„Самата г-жа Нинова е казвала, че Русия е приятелска държава, сиреч Митрофанова е нейна приятелка. А сега Петков казва, че Митрофанова е свалила г-жа Нинова“, каза Борисов.

Той обяви, че ГЕРБ ще подкрепи актуализацията на бюджета и увеличаването на пенсиите, дори и това да „счупи“ държавните финансите, за да няма после спекулации срещу партията.

„Имаме много забележки по този бюджет, но Изпълнителната комисия на ГЕРБ ви задължава (депутатите), колкото и да е лош този бюджет, внесете за Северна Македония и Албания (вдигане на ветото) и подкрепете бюджета“, каза бившият премиер.

В четвъртък той демонстрира и помирителен тон към премиера в оставка Кирил Петков, когото в сряда на няколко пъти нарече страхливец.

„Айде стига с квалификации, айде стига с обиди. Кирил Петков не е страхливец, извинявам се за вчерашните думи, той е герой и ние искаме днес да му дадем това основание да станат на крака (на Европейския съвет) и да му ръкопляскат, да не сме ние (българите) тъмния балкански герой и да счупим правителството на Северна Македония“, каза Борисов.