Борисов: Президентът и Русия стоят зад атаката

Бойко Борисов [Георги Готев]

Премиерът Бойко Борисов коментира от Брюксел, където е заради извънредния Европейски съвет, че публикацията в “Ел Периодико” цели да го “разклати”, да му “цапа името” и зад нея стоят президентът (наречен от премиера “моят съсед по месторабота, на неговото шествие”) и Русия.

От Каталунската полиция обаче потвърдиха пред EURACTIV България, че има висящо разследване, по което не могат да дадат информация.

“За стотен път ще кажа, че нито имам къща, нито имам имоти, нито съм ходил там. Ходил съм последно като кмет преди 15 години”, отговори той на въпросите за Барселона. Борисов отрече също така да има нещо общо с цитираните от испанското издание фирми.

“Никоя служба, власт, полиция, не ме е потърсила да ме запита вярно ли е. Отнасям се с разбиране към всички тези разследвания на моя съсед по месторабота, на неговото шествие”, каза Борисов. И намеси в сценария, без да ги назовава, “децата на разузнавачите от ГРУ, които сега са и в Европарламента”.

На въпрос дали ще подаде оставка, той отговори, че би, “ако имах каквото и най-малко участие”.

Премиерът потвърди, че не е отговорил на испанските журналисти. “Защо да отговарям на нещо, което дори и ТАСС, които веднага го препечатаха, пишат, че няма доказателства. Да, Саздов беше шеф на комсомола в Банкя, когато бях ученик. С Христов съм играл тенис преди 15 години. И да кажат – “значи е истина”. Разбирам ги тези ченгеджийски номера. Преди 2 месеца ни предупредиха”, обясни той. По думите му идеята била шествието, което Радев оглави на 19 февруари, да е пикът, за да се направи пуч.

“Като завърши разследването, ще го коментирам”, обобщи Борисов.

Според него не трябва да обсъжда с испанския премиер Педро Санчес тема, „която е направена да ми цапа името“. “В този вестник са пропуснали нещо важно – че в годините съм носител на най-високите полицейски ордени и медали, жезъли и включително на червения кръст на испанската полиция“, каза Борисов, изреждайки успехите си срещи наркотрафика.

На въпрос дали познава манекенката Йовчева той отговори, че “това да познаваш някого, не те прави замесен в каквото и да е. Много пъти съм казвал, че на тази тема не говоря, защото не е хубаво един мъж да коментира кой кого познава, защото стават бели, много хора си имат семейства след това”. И после повтори, че атаката идва от Изток и той дори се бил “хванал на няколко рубли с колеги на бас и ще видим какво ще излезе накрая”.