Борисов разкри, че ваксината на „Пфайзер“ е поскъпнала от 12 на 19,5 евро

С. Тополово бе една от неделните спирки на премиерската разходка с джипката. Сред придружителите на Борисов бе и здравният министър Костадин Ангелов (единственият с маската).) [Фейсбук/Бойко Борисов]

Европейската комисия подписва договорите с „Пфайзер“ за доставка на ваксини срещу COVID-19 през 2022 и 2023 г. на цена от 19,5 евро. Това разкри премиерът Бойко Борисов в неделя, докато се хвалеше, че европейската солидарност и дипломатическите му усилия са осигурили допълнителни 2,7 млн. дози от ваксината на „Пфайзер“, които трябва да бъдат доставени в България в следващите 2 месеца.

„Пфайзер“ бяха 12 евро, после станаха 15,5 евро. Сега се подписват договори за 900 млн. ваксини на цена 19,5 евро“, каза премиерът, за да илюстрира твърдението си как цените се вдигат със страшна сила.

„Сега най се плашим от френския щам. Толкова още щамове ще се явят… Защото ако може да се сметне най-грубо, 900 млн. по 19,5 евро ще струват близо 18 млрд. евро минимум. Първо с една игла, после втора, трета и четвърта ще се яви“, продължи Борисов. И обясни, че затова в новите бюджети финансистите трябва да залагат много по-големи буфери за ваксини. При това тепърва предстои да се купуват и ваксини за децата.

В края на м.г. в Европа се разрази скандал, след като цената на различните коронавирус ваксини на ЕС бе публикувана по погрешка в Туитър от държавния секретар по бюджета на Белгия Ева Де Блийкер. Тя пусна за кратко таблица с цената на всяка ваксина, закупена от ЕС, както и броя на дозите, закупени от нейното правителство.

Преди това ЕК заяви, че не може да разкрие цените заради търговска поверителност. Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес каза пред евродепутатите през ноември: „Комисията не е в състояние по закон да разкрива информация, съдържаща се в договорите“.

 

Задава се ново разхлабване на мерките

Премиерът предвиди, че българите ще имат колективен имунитет още през май, а не през август, каквито са били първоначалните очаквания. До май ще има общо 3 млн. ваксинирани и преболедували, „за да се махне тая пандемия“.

Обмисля се разхлабването на още от противоепидемичните мерки с оглед на спада в заболеваемостта. Това обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов, който придружаваше Борисов по време на неделната му разходка с джипката.

„Това е добра индикация, че мерките работят и ако продължава тази тенденция, обсъждаме разхлабването и на други мерки“, каза Ангелов.

Според премиера Борисов е добре да се обмислят и възможностите за връщане на публика по стадионите. „Всички наши опоненти много се подиграваха как двама генерали плашим хората. Когато се разболеят, първи тичат във ВМА, или ползват всички лекарства”, каза той. И допълни, че в някои страни е въведено военно положение. Според него народът у нас е интелигентен, разбира и внимава.

Не веднъж обаче управляващите са обяснявали, че хората не спазват мерките и са виновни за разпространението на заразата. Стигна се дотам, че в началото на март, докато броят на случаите бързо растеше, Ангелов обяви, че „не сме готови за нов локдаун, не защото е медицински неоправдано, а защото хората не са готови“.