Борисов се поздрави за строителството на „Турски поток“

"Опреснявам памет", обяви Борисов и показа подписа си върху тръбата на интерконектора с Гърция. [стопкадър]

Бившият премиер Бойко Борисов даде извънреден брифинг в четвъртък, на който обясни, че България последна ще пострада заради войната, която Русия започна с Украйна. Причината е построеното от него с български пари продължение на газопровода „Турски поток“, чиято функция е Русия да транспортира газ, заобикаляйки Украйна.

„Ние последни ще пострадаме“, каза Борисов, но срещна учудени погледи от журналисти. „Не ме гледай така. Около 1 милиард кубика има в тръбата“, каза той и попита какво става със строителството на газовата връзка с Гърция.

Строителството на интерконектора започна през 2019 година по време на правителството на ГЕРБ, но за разлика от угодния за Русия газов проект не успя да приключи до края на мандата на правителството на Борисов.

Преди ден премиерът Кирил Петков също обясни, че е малко вероятно България да остане без газови доставки от Русия, защото по същия тръбопровод газ получава и Сърбия, която е традиционен съюзник на Кремъл.

Борисов обясни как, ако Ангела Меркел била още на власт в Германия, нямало да се стигне до сегашната ситуация. Той разказа как още в понеделник е разбрал, че война ще има, докато гледал пресконференция на Путин. Лидерът на ГЕРБ обясни, че бил добър „психолог“, но другите световни лидери обаче не разбрали това. От близо месец САЩ предупреждават Украйна за руска инвазия, разчитайки на данните на своето разузнаване.

Борисов каза, че Путин е излъчвал „сила, увереност, агресия и решимост“.

Накрая той призова правителството да отвори хуманитарен коридор за българите от Украйна и обеща, че членове на неговата партия били готови при бежанска вълна да приютят хората по своите домове.