Борисов спусна нов ваксинационен план – юруш всички на опашките

Още от тази сутрин се изви дълга опашка от желаещи за ваксиниране в "Пирогов". [БНТ]

С едно кратко разпореждане премиерът Бойко Борисов унищожи в петък дълго обмисляния държавен ваксинационен план от здравните власти, който бе оформен в пет отделни фази.

В този държавен план възрастните хора и хората с увреждания, които са най-рисковата група за тежко протичане на заболяването, трябваше да отстъпят ред на близо един милион други граждани. Включително лекари, учители, IT специалисти, които масово си работят от домовете, полицаи, журналисти, инкасатори, служители в телекомите, изборна администрация и практически, който друг е пожелал.

Доверието към ваксините срещу коронавируса в страната се срина до 10%. Половината от българите не желаят да се ваксинират изобщо, а над 30% се колебаят.

В петък премиерът нареди да се осигури зелен коридор на всеки желаещ да се ваксинира, докато хората от предварително заложените приоритетни групи се колебаят. Това обезсмисли цялата система, доколкото система изобщо е съществувала. Борисов заложи цел за имунизация на поне 10 000 души дневно.

България е твърдо на последното място по брой поставени ваксини в ЕС. За 50 дни в страната са поставени малко над 90 000 дози от ваксините, което е по-малко 2000 дози дневно. Имунизацията е завършена за малко над 25 хиляди българи, което е около 0.3% от населението. В същото време страната е на прага на третата вълна на пандемията, докато Борисов е обещал на 1 март заведенията да отворят.

Масовата ваксинация в България се извършва с ваксината на “АстраЗенека”, която е със значително по-ниска ефективност към новите варианти на коронавируса. Не е ясно как властите подбират кой да бъде ваксиниран с препаратите на “Пфайзер/БиоНтех” и “Модерна”, които са ефективни и срещу мутациите на вируса. Властите и досега не са признали грешката, че не са използвали цялата си квота, определена от ЕК за РНК ваксините и са поръчали твърде малко от тях за старта на имунизацията. Официалната разбивка по ваксини например показва, че “Модерна” се ползва само в София.

“Четвърта фаза от ваксинационния план ще бъде обединена с другите етапи. В болниците в страната ще бъдат създадени и “зелени коридори“, за да може процесът да бъде ускорен, включително и през почивните дни”, каза Борисов.

“Ще имаме още по-голям щит срещу пандемията и няма да се налага допълнително затваряне или рестрикции, каквито има в другите държави”, допълни той. Накрая заключи: “В България ако хората си сложат ръка на сърцето, те не знаят какво е пандемия. Те не знаят какво е да бъдат затворени.”

“Зелените коридори” за ваксинация ще бъдат създадени във всички големи болници и Регионалната здравна инспекция. България ще получи до края на месеца още 230 000 дози от разрешение ваксини, а през март се очакват 500 000 дози.

В петък се извиха сериозни опашки от желаещи да се ваксинират пред големите болници в София и Пловдив. В столицата са извикани всички, които са изявили желание със записан час, плюс хората, които са се наредили без предварителна заявка. Началото на масовата ваксинация в Пловдив също бе съпроводено с хаос. При чакащите там няма никакъв ред. БНТ предава, че пред едно от помещенията за ваксинация бяха струпани над 30 души, проветряване на въздуха на практика няма, а противоепидемичните мерки не се спазват.