Борисов: С ваксинирането ще стане като със санирането

Борисов и здравният министър Костадин Ангелов с директора на "Света Анна" д-р Славчо Близнаков. [МС]

“Ваксината ще стане като санирането. В началото минаваха емисари и плашеха, че като санират блока, ще им вдигнат данъците, ще им го купят, ще им го продаде. Такива измишльотини не можеш да си представиш. Като видяха хората колко е хубаво, сега кметовете само за това питат кога ще продължи санирането.”

Това сравнение направи премиерът Бойко Борисов в понеделник, 28 декември. Заедно със здравния министър Костадин Ангелов Борисов посети болница “Св. Анна” в София.

Здравният министър обяви, че в неделя, първия ден от ваксинирането, през процедурата са минали 699 души като най-много са в София, Пловдив и Бургас и няма данни за странични ефекти.

Според Борисов противоепидемичните мерки са били “навременни, точни, максимално щадящи свободата, правата на хората и движението им. Заболеваемостта и натискът върху интензивните отделения спаднаха, а оздравелите вече са в пъти повече от новозаразените”, каза премиерът.

“Говорих с доц. Мангъров (доц. Атанас Мангъров, най-изявеният критик на начина, по който се управлява кризата в България. Той е и шеф на COVID клиниката в инфекциозната болница в София, бел. ред.) и той ще се ваксинира, ако не се е ваксинирал. Ваксинирайте го публично, защото ми каза, че е 100% за ваксинирането”, обяви още премиерът по време на живото си включване във Фейсбук от центъра за разпределение на пациенти с COVID в “Св. Анна”.

“Хората, които не са изкарали, особено хората, които са на възраст и имат едно или няколко придружаващи заболявания, бих препоръчал да се ваксинират”, коментира пред БНТ Мангъров.

“Ние с премиера водихме дълъг разговор навръх Коледа, в който му обясних как стоят нещата. Хора като него, които са изкарали заболяването и хора като мен, които имат антитела, няма нужда да се имунизират. Това няма да бъде имунизация, а само набоцкване. Целта на ваксинацията е да се създаде колективен имунитет срещу коронавируса”, допълни инфекционистът. И каза още, че винаги е препоръчвал ваксините. “Ако не бях изкарал болестта, щях да се ваксинирам, но имам антитела”, допълни доц. Мангъров.