Брекзит и климатът са акцентите на срещата на върха в Брюксел

Премиерът Бойко Борисов пристигна за срещата на върха в Брюксел. Снимка: Министерски съвет

Лидерите от Европейския съюз се срещат на 15 и 16 октомври в Брюксел, за да обсъдят епидемичната обстановка, отношенията с Обединеното кралство, както и изменението на климата и отношенията с Африка.

Българският премиер Бойко Борисов пристигна в Брюксел за участие в заседанието.

Акцент в дискусиите на държавните и правителствените ръководители ще са преговорите между ЕС и Обединеното кралство като в интерес на двете страни е да има споразумение преди края на преходния период (31 декември 2020 г.). Същевременно ще се обсъди и подготвеността в случай на изход от преговорите без сделка.

Британският премиер Борис Джонсън ще реши какви ще бъдат следващите му ходове по отношение на търговските преговори за Брекзит след срещата на високо равнище на ЕС тази седмица, съобщиха от Даунинг стрийт 10.

Преди време Джонсън бе заявил, че ако до срещата на върха на европейските лидери на 15-и октомври не бъде постигнато споразумение, той е готов за Брекзит без сделка.

Тема на Европейския съвет е и постигането на климатична неутралност на ЕС до 2050 г., за което България работи и подкрепя. След като Комисията прие План за целите в областта на климата до 2030 г., лидерите от ЕС ще проведат ориентационен дебат по въпроси, свързани с изменението на климата.

За страната ни определянето на климатичните цели е решение, което може да бъде взето само след провеждането на задълбочени и обширни дискусии на основата на подробна оценка на въздействието, включително на национално ниво. Затова е необходимо да се намери работещ механизъм с адекватно и справедливо разпределение на усилията и ползите от прехода към климатична неутралност в Европейския съюз.

Европейските лидери ще разгледат настоящата епидемична обстановка във връзка с COVID-19, напредъка по цялостната координация в отговор на пандемията на равнище ЕС, както и работата по разработването и разпространението на ваксина.

Държавните и правителствените ръководители на страните членки ще се фокусират и върху отношенията на ЕС с Африка и други външнополитически въпроси.