Британският премиер е силно загрижен от насилието в Северна Ирландия

Насилието в Белфаст [акаунт на larlaithí Flynn, говорител на "Шин Фейн" в Туитър. @OrlaithiF_MLA]

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън посочи, че е дълбоко обезпокоен от сцените на насилие в Северна Ирландия, след като тълпи младежи в про-британските части на Белфаст подпалиха отвлечен градски автобус и нападнаха полицаи с камъни.

“Дълбоко съм загрижен от сцените на насилие в Северна Ирландия, особено нападенията срещу полицията на Северна Ирландия, която защитава гражданите, нападенията срещу шофьор на автобус и журналист”, написа Джонсън в Туитър.

“Начинът за преодоляване на различията е чрез диалог, а не чрез насилие и престъпност”, подчерта той.

Десетки полицаи са ранени в резултат на нощното насилие, което включваше палежи на автомобили и нападения срещу полицията с коктейли Молотов.

Насилието идва на фона на нарастващото разочарование в про-британската юнионистка общност от новите търговски бариери между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, които са резултат от излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Про-британската Демократична юнионистическа партия (ДЮП) посочи решение на полицията да откаже образуване на дело срещу ирландските националисти от “Шин Фейн”. При условията на коронавирусни ограничения те са присъствали на погребението на бившия член на т.нар. Временна ирландска републиканска армия Боби Стори, който се бори за отделяне на региона от Обединеното кралство.

На свой ред “Шин Фейн” обвини ДЮП за подклаждане на напрежение с твърдото им противопоставяне на новите търговски договорености и призива им от последните дни началникът на полицията в региона да се оттегли.

Полицейската служба на Северна Ирландия посочи, че насилието е повлияно от “криминални елементи”, които са помогнали за организирането на атаките.

Насилието в сряда се е случило близо до Шанкил Роуд в западен Белфаст близо до т.нар. “стена на мира”, която разделя общността от ирландската националистическа област Фолс Роуд, където също се събират младецки групи.

Загражденията между двете общности бяха построени, за да се предотвратят сблъсъци по време на трите десетилетия на насилие в Северна Ирландия, чийто край до голяма степен стана реалност след подписването на мирното споразумение от 1998 г.

Лидерите на най-големите политически партии в Северна Ирландия “Шин Фейн” и ДЮП осъдиха насилието, позовавайки се на отвличането на градския автобус и нападението над фоторепортер от вестник Белфаст Телеграф.

“Тези действия не представляват юнионизъм или лоялизъм. Те са срам за Северна Ирландия”, написа лидерът на ДЮП Арлийн Фостър в Туитър. Той описа политическите си опоненти от “Шин Фейн” като “истинските нарушители на закона”.