Брюксел дава шанс на Лондон, но търпението на ЕС има граници

Британският премиер Борис Джонсън по време на дебата за законопроекта за вътрешния пазар в Камарата на общините в Лондон. [EPA-EFE/JESSICA TAYLOR/UK PARLIAMENT HANDOUT]

Великобритания и Европейският съюз все още са далеч от търговско споразумение след Брекзит, споделиха няколко европейски източника пред АФП.

Двата преговарящи екипа се подготвиха да подновят преговорите тази седмица. Те ще продължат в Лондон до сряда, след това в Брюксел от четвъртък.

“Преговорите напредват, но все още сме далеч“, каза един високопоставен европейски служител.

Френският министър по европейските въпроси Клемент Бон заяви миналата седмица, че ЕС ще се стреми да приключи дискусиите до 31 октомври, за да остави достатъчно време за ратификация в 27-те държави-членки на блока.

“Ще да дадем шанс на преговорите, но скоро трябва да имаме резултат“, каза той в четвъртък пред мрежата на BFM Business.

Преговорите бяха възобновени миналата седмица. Все още обаче нито една от страните не е отстъпила по спорните въпроси, като например “равните условия“, които ще гарантират, че Великобритания няма да отмени екологичните или трудови стандарти на ЕС. Друг проблем са държавните субсидии и достъпът на риболовни кораби от ЕС в британски води.

Брюксел е готов да предложи на Лондон споразумение за нулеви тарифи и нулеви квоти за достъп до пазара на ЕС, което е много по-изгодно от сделката, предложена за Канада, но само ако Великобритания се съгласи  да приеме стандартите и разпоредбите на ЕС. А засега напредък по темата няма.

Въпреки това британският министър Брандън Луис остана оптимист в коментарите си за Sky News в неделя.

“Надявам се и мисля, че има големи шансове да постигнем споразумение. Но ЕС трябва да разбере, че той също трябва да направи някои отстъпки, най-вече да ни признае за суверенна нация.“, уточни той.

Междувременно вицепремиерът на Ирландия Лео Варадкар заяви, че вярва, че Великобритания и Европейският съюз вероятно ще се договорят за свободната търговия през следващите седмици.

“Това в никакъв случай не е гарантирано, но мисля, че има вероятност преговарящите да постигнат търговия без квоти и тарифи“, каза Варадкар пред радио RTE.

Както EURACTIV България писа въпреки възобновяването на преговорите, които сега ще се основават на правни текстове, двете страни имат само още няколко седмици, за да сключат споразумение навреме, за да бъде ратифицирано преди края на годината. Ако двете страни не постигнат успех, ЕС и Обединеното кралство ще търгуват при условията на Световната търговска организация.

В същото време британското правителство представи миналия четвъртък нови мерки за минимизиране на риска след Брекзит, като част от плана за евентуален сценарий “без сделка“. Кампанията “Времето изтича“ стартира в началото на тази седмица. Целта и е да подготви бизнеса за новите условия.

Шофьорите на камиони ще се нуждаят от разрешение за влизане в Кент след края на преходния период за Брекзит. Водачите на камиони с тегло над 7,5 тона ще трябва да кандидатстват онлайн за разрешителните и да покажат, че разполагат с всички документи, необходими за превоз на стоки с ферибот до Европа.

Очаква се ЕС да наложи пълен контрол на стоките на Обединеното кралство, като спре всички товари без правилната документация в края на преходния период на 1 януари 2021 г.

Разрешението за достъп до Кент е сертификат за шофьори, изпълняващи международни транспортни операции от Великобритания до Европа. Целта му е да се гарантира, че водачите вече са попълнили необходимата документация за преминаване в ЕС, преди да влязат в Кент. От него ще се нуждаят всички шофьори на камиони (както британски, така и тези с регистрация извън Великобритания), които участват в международен транспорт и се отправят към Европа през окръг Кент, за да пресекат Ламанша.