Брюксел и Лондон трябва да договорят търговското споразумение до неделя

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен преди преговорите за търговското споразумение след Брекзит, в Брюксел, Белгия, 09 декември 2020 г. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET / POOL

Британският Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определиха краен срок в неделя за “твърдо решение“ дали може да се постигне търговско споразумение между ЕС и Обединеното кралство. Въпреки това изглежда, че Великобритания върви към Брекзит “без сделка“ след преговорите в сряда.

Двамата се срещнаха в сряда вечерта на рибена вечеря и разговаряха три часа. В срещата участваха и преговарящите Дейвид Фрост и Мишел Барние. Тричасовите преговори обаче не показаха изход от задънената улица.

“Между двете страни все още остават много големи пропасти и все още не е ясно дали могат да бъдат преодолени“, обясни запознат източник след вечерята, добавяйки, че лидерите са имали “откровена дискусия за значителните пречки, които остават в преговорите“ .

Източникът заяви, че през следващите няколко дни ще има дискусии между преговорните екипи на Обединеното кралство и ЕС, а британският премиер “иска да провери всички пътища преди евентуална сделка“.

“Получихме разбиране на позицията ни. Но оставаме далеч едни от други ”, каза Фон дер Лайен.

“Съгласихме се екипите да се съберат незабавно, за да се опитат да разрешат тези основни въпроси“, добави председателят на Комисията.

Двамата лидери се договориха, че “трябва да се вземе твърдо решение за бъдещето на преговорите“ до неделя.

Въпреки това, тъй като Великобритания очевидно не желае да прави компромиси, няколко лидери от ЕС предупредиха, че трябва да се подготвим за сценарий без сделка. Тъй като двете страни вече са близо до споразумение за правата за риболов и държавната помощ, ключовата разделителна линия изглежда се отнася до така наречените “равни условия“, като Брюксел търси клауза, която да гарантира, че ако едната страна промени своите регулаторни стандарти, другата няма да ползва конкурентно предимство.

Великобритания настоява, че няма да бъде обвързана с регулаторните стандарти на ЕС завинаги.

“Към момента нашите приятели в ЕС настояват, че ако в бъдеще приемат нов закон, с който ние не се съобразяваме или не го следваме, те искат да получат автоматичното право да ни накажат“, каза Джонсън пред Камарата на общините в сряда следобед.

“Не вярвам, че това са условия, които един министър-председател трябва да приеме”, добави той.

Въпреки че опозиционната Лейбъристка партия настоява Джонсън да се съгласи на споразумение “в национален интерес“, премиерът едва ли ще срещне голяма съпротива от своята консервативна партия, която може да се похвали с 80-местно парламентарно мнозинство, ако той се откаже от търговско споразумение в ЕС. Така че може да изберат да търгуват с блока при условията на Световната търговска организация от 1 януари.

“Намираме се в пропастта на Брекзит без сделка”, каза ирландският премиер Майкъл Мартин пред ирландския парламент.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в Бундестага в сряда, че всяко споразумение ще трябва да зачита целостта на единния пазар и че “ако има условия, идващи от британска страна, които не можем да приемем, тогава ще продължим да търсим начин без споразумение“.

Състоянието на преговорите и подготовката на Европейския съюз за Брекзит “без сделка” вероятно ще бъдат на дневен ред в срещата на върха в четвъртък и петък.