Брюксел отхвърли предложението на Лондон за риболова, но оставя вратата на ЕС отворена

В доклада си Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП, алармира, че в Черно море цари прекомерен улов и призовава да бъдат предприети спешни мерки за справяне с проблема.

Европейският съюз отхвърли най-новото предложение на Обединеното кралство за риболова, но е готов да продължи преговорите за търговско споразумение след Брекзит, дори след края на годината, заявиха дипломати във вторник.

Според източници, участвали в среща на посланици, преговарящият от ЕС Мишел Барние казал, че не може да гарантира, че ще има сделка, но че „вратата на ЕС ще остане отворена“.

Великобритания трябва да напусне единния пазар в полунощ на 31 декември, със или без сделка.

Единственият начин споразумението да влезе в сила преди това е, ако държавите-членки се съгласят да го прилагат временно – до одобрението на Европейския парламент.

Великобритания отхвърли идеята за продължаване на преговорите догодина.

„Преговарящите от ЕС полагат последни усилия да постигнат напредък и да постигнат сделка, приемлива за двете страни“, каза Барние, твърдят европейски дипломати.

„Брюксел няма да затвори вратата си за Обединеното кралство и остава готов да преговаря дори след 1 януари.“

Според дипломатите Великобритания предлага достъпът на ЕС до запасите от риба в Обединеното кралство да бъде намален с 35%, поетапно в продължение на три години.

Брюксел беше предложил ниво от 25%  за шест години.

Но най-важното е, че британското предложение не включва „пелагични риби“ – онези, които плуват свободно около бреговете или морското дъно и изобщо не са се занимавали с бреговия риболов.

Ако се изключи достъпът до пелагични видове, ЕС ще загуби 60% от сегашния си улов, коментираха дипломати.

Франция, Дания и Холандия, страни с развит риболов,  настояват за сделка, а като цяло всички страни от общността са обединени от идеята, че не могат да направят повече компромиси по темата.

Преговарящите са загрижени от опитите на Обединеното кралство да удължава сроковете за другите условия по споразумението – гарантиране на лоялна конкуренция в бизнеса и регулиране на държавните субсидии.

„Постигнат е напредък. Повечето въпроси са предварително затворени или са близо до съгласуване “, каза друг дипломат.

„Въпреки това противоречията заради риболова остават трудни за преодоляване. За съжаление Великобритания все още не се старае достатъчно, за да постигне справедлива сделка в областта на рибарството. “

Честна търговия

Преди да се влезе в закритата среща, Барние каза пред журналисти: „Наистина сме в решаващия момент. След 10 дни Великобритания ще напусне единния пазар и аз ще продължа да работя.“

Пратениците на ЕС приветстваха това, но един от тях предупреди: „Барние не успя да обясни на държавите-членки кога ще има сделка утре – преди Коледа, Нова година или лятото на 2021 година.

„Също така тясната пътека може в крайна сметка да се окаже задънена улица“, каза той

Негов колега от друга държава-членка предположи, че ако няма пробив в сряда, преговорите могат да се възобновят през следващата седмица.

Ако Барние и неговият британски колега Дейвид Фрост се провалят, Великобритания ще напусне без последваща търговска сделка.

Тарифите върху трансграничната търговия с храни и стоки ще се извършват при условията на Световната търговска организация, което ще задълбочи икономическия шок от връщането на митническа граница след 47 години интеграция.

В понеделник британският премиер Борис Джонсън и председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен проведоха кризисен разговор за Брекзит, но не успяха да постигнат напредък.

Забрана за пътуване

Преговорите за излизането на Великобритания от общия пазар бяха засенчени от бързо развиващата се криза заради новия щам на коронавирус, който се разпространява в страната.

Новият щам може да се разпространи много по-бързо от предишните, затова 40 държави в Европа и по света прекъснаха връзките за пътуване до Великобритания.

ЕС се опитва да излезе с координиран отговор, след като трафикът през различни канали беше блокиран, тъй като Франция затвори границата  за пътници и стоки.

Посланици от 27-те членове на блока се опитаха за съставят съвместен план, който да позволи на товарите да стигнат до крайната си цел и гражданите на ЕС да се върнат у дома за празниците.

Европейската комисия препоръча да се прекратят общите забрани, за да се позволи възобновяването на основните пътнически пътувания и товарни превози. А Франция заяви във вторник, че ще започне да облекчава мерките на границата.