Брюксел прие резолюция за Беларус, Русия обвинява Запада в намеса

Руският външен министър Сергей Лавров (ляво) и беларуският външен министър Владимир Макей по време на съвместна пресконференция  в Минск, Беларус, 26 ноември 2020 г. [Handout photo/EPA/EFE]

Руският външен министър Сергей Лавров обвини Запада в намеса във вътрешните работи на Беларус. Лавров се срещна в четвъртък с беларуския президент Александър Лукашенко, който се сблъска с месеци на протести заради спорното си преизбиране.

Сергей Лавров проведе разговори с Лукашенко и други висши служители в столицата Минск след като Русия подкрепи  властите в бившия си съветски съсед.

Хиляди протестиращи, които настояват за оставката на Лукашенко, излизат по улиците на Минск всеки уикенд след изборите на 9 август, на които 66-годишният спечели шести мандат. Според протестиращите изборите са фалшифицирани. Те смятат, че истинската победителка е 38-годишната опозиционерка Светлана Тихановска.

Тихановска избяга в съседна Литва малко след предизвикалите политическа криза президентски избори в Беларус на 9 август, на които  Лукашенко бе обявен за победител. Оттогава лидерката на беларуската опозиция, която не признава изборните резултати, призовава Лукашенко да се оттегли.

Москва продължи да подкрепя Лукашенко от избухването на протестите, като през последните месеци имаше няколко срещи между висши служители от двете страни.

По време на пресконференция с белоруския си колега Владимир Макей Лавров обвини САЩ и няколко европейски държави в “груба намеса“ във вътрешните работи на Беларус.

“Западните страни използват технологии за организиране на масови безредици в Русия и Беларус, докато техните служители поставят ултиматуми срещу Москва и Минск, каза Лавров”, цитиран от руската агенция ТАСС.

“Русия и Беларус са под натиск, целящ да промени нашата позиция и да ограничи развитието на нашите страни. Западните медии и служители използват ултиматуми срещу нас. Има твърде много факти за намеса във вътрешните работи. Те използват технологията за организиране на масови безредици, а опозицията получава финансова и друга подкрепа “, обясни Лавров.

В тази ситуация Западът играе в стил “игра без правила”, отбеляза Лавров. “Без да представят никакви доказателства, те налагат едностранни санкции. Работата на форматите за сътрудничество, които се изграждаха от години, е замразена“, каза руският висш дипломат.

Няколко западни лидери отказаха да признаят резултатите от изборите и изразиха подкрепата си  за Тихановска.

Европейският съюз вече наложи санкции срещу Лукашенко и редица негови съюзници, с аргумент, че са фалшифицирали изборите и са отговорни за репресии срещу демонстрантите.

В четвъртък Европейският парламент прие резолюция за Беларус, в която евродепутатите отхвърлиха резултатите от изборите на 9 август и поискаха нови, свободни и честни избори в съответствие с международните стандарти.

Парламентът осъди най-категорично възможното убийство на Роман Бондаренко в Беларус и изказва съболезнования на семейството му и на всички семейства, загубили близки в резултат на репресиите на режима на Лукашенко.

31-годишният учител по рисуване Бондаренко бе пребит от маскирани пред дома си в Минск на 11 ноември и почина от раните си. За убийците на младия мъж се твърди, че са в тесни връзки с режима.

Евродепутатите настояват за бързо, задълбочено и независимо разследване на смъртта му, а в по-общ план изискват международно разследване на престъпления, извършени от режима на Лукашенко срещу хората в Беларус. Те също така призоваха Еврокомисията да увеличи помощта си за независимите медии в Беларус.

Резолюцията подчертава, че действията, предприети досега от ЕС и страните членки срещу режима на Лукашенко, “са недостатъчни“ и приветства решението на Съвета да работи по трети пакет санкции, насочени към фирми и олигарси, свързани с режима.

Депутатите призовават също така ЕС и държавите-членки да увеличат помощта за беларуското гражданско общество и да увеличат ангажираността и подкрепата на независимите организации на гражданското общество, защитниците на правата на човека и независимите журналисти.