Брюксел се бори с пандемията, но европейците са скептични към ваксините

Ден на ваксинация срещу коронавирус COVID-19 в старческия дом "Pio Albergo Trivulzio" в Милано, Италия, 27 декември 2020 г. [Pool/EPA/EFE]

Страните от Европейския съюз започнаха в неделя кампания за ваксинация, за да победят “кошмара“ Covid-19.

Ваксината е проблясък на надежда за континента, копнеещ да се върне към нормалния си живот преди пандемията, която е уби 1,76 милиона души по света от появата си в Китай в края на миналата година. Заразените са малко над 80 милиона души.

Проучванията обаче показват, че много европейци не желаят да се ваксинират, което може да попречи на ефективността на препарата в борбата с вируса. Дори европейците да се доверят на ваксината, ще бъдат необходими месеци, за да бъде имунизирана голяма част от населението.

“С дълбока гордост и дълбоко чувство за отговорност се ваксинирах. Малък жест, но основен за всички нас“, каза Клаудия Аливернини, 29-годишна италианска медицинска сестра, която беше първата в страната си, която беше ваксинирана с препарата на Pfizer-BioNTech в неделя сутринта.

В Гърция първата на опашката беше медицинската сестра Ефстатия Камписиули, която  каза: “това е голяма чест за мен, но и за работещите на фронтовата линия“.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства началото на кампанията като “трогателен момент на единство и европейска история на успеха“, добавяйки, че процесът “ще помогне да върнем постепенно нормалния си живот “.

Страните обаче предприеха различни стратегии. Италия се фокусира върху здравните работници, а Франция, Чехия, Гърция и Словакия показа политическите лидери в първите редици на опашката за ваксиниране.

Нещата “всъщност могат да се влошат“

Началото на масови ваксинации в световен мащаб далеч не е края на кризата. В най-мрачните оценки, консултантът на Белия дом Антъни Фаучи предупреди в неделя, че “през следващите няколко седмици положението може да се влоши“.

Израел в неделя започна двуседмично блокиране в страната – третото от началото на пандемията. Това се случи след резкия скок на новозаразени в страната.

Новият щам на вируса, който се появи във Великобритания, вече достигна до няколко други европейски държави, както и до Япония, Канада и Йордания и засили опасенията от по-нататъшни поражения от Covid-19.

Новият щам, който според експертите е по-заразен, накара над 50 държави да наложат ограничения за пътуване до Обединеното кралство.

Здравният министър на Франция Оливие Веран заяви, че страната му не изключва налагането на трето национално затваряне, ако случаите на коронавирус продължат да се увеличават след празничния сезон.

Той каза, че през следващите месеци ще стане ясно дали ваксината може не просто да спре хората да се разболяват, но и да предотврати предаването на вируса.

“Това ще ни позволи да се спасим от този кошмар по-бързо“, каза той.

“Не усетих нищо”

Някои държави започнаха да ваксинират в събота, ден преди официалното начало в общността. В Германия бе ваксинирана 101-годишна жена в дом за възрастни хора, а Унгария и Словакия също започнаха кампаниите си от социалните домове.

96-годишната Арасели Росарио Идалго Санчес от дом за стари хора в централната част на Испания, стана първият човек в страната, ваксиниран в неделя.  Тя каза усмихнато, че не е почувствала никаква болка от инжекцията.

И Франция започна кампанията си в дом за възрастни хора в парижкото предградие Сен-Дени, район, в който живеят хора с по-ниски доходи, тежко засегнат от Covid-19. Първата ваксинирана бе 78-годишна жена на име Морисе, която получи аплодисменти от персонала.

“Имаме ново оръжие срещу вируса – ваксината“, написа в Туитър президентът Еманюел Макрон.

Въпреки това анкета, публикувана в “Журнал дьо диманж”, показва, че 56% от французите не планират да се ваксинират.

Шведският премиер Стефан Лофвен описа ваксината като “лъч светлина в тъмнината“. Стиг Ларсон, на 89 години, бе сред първите ваксинирани в Швеция. Той заяви, че “не се поколебал“ да го направи.

“Знаем, че пандемията няма да изчезне от днес, но ваксината е началото на победата над пандемията, тя е “игра за промяна“, каза австрийският канцлер Себастиан Курц.

Проучванията в цялата общност сочат високи нива на колебливост към ваксината. Лидерите на 27-членния Европейски съюз я популяризират като най-добрия шанс да се върнем към нормалния живот през следващата година.

Иренеуш Шикорски, на 41 години, заяви на излизане от църквата в полската столица Варшава, че не се доверява на ваксините.

“Не мисля, че в историята има ваксина, която да е тествана толкова бързо“, каза той. “Не казвам, че ваксинацията не трябва да се провежда. Но няма да тествам непроверена ваксина върху децата си или върху себе си. ”

В България първите, които бяха ваксинирани в неделя, бяха здравният министър и лекарите, познати от телевизионния екран. Началото на ваксинационната кампания бе белязано от подигравки в социалните мрежи заради транспорта, използван за ваксините – микробуси с логото на колбасарска компания. Правителството отговори, че важното е охлаждащото оборудване, а не логото.

Проблеми с охлаждането

Разпределението на ваксините изправя страните пред трудни предизвикателства, тъй като те трябва да се съхраняват при около -70 градуса по Целзий.

В Германия кампанията се сблъска със закъснения в няколко града, след като термометър показа, че около 1000 ваксини може да не са били достатъчно охладени по време на превозването.

BioNtech заяви, че отговаря за пратката до 25-те германски дистрибуторски центъра и че федералните провинции и местните власти са отговорни за пратката до ваксинационните центрове и мобилните ваксинационни екипи.

“Тук се получиха температурните вариации. Ние контактуваме с местните власти, за да им даваме съвети, но от тях зависи как да действат ”, каза говорител на кабинета.

Ваксините на Pfizer, използвани в Европа, са изпратени от фабриката в Пуурс, Белгия, в специално проектирани контейнери, пълни със сух лед. Те могат да се съхраняват до шест месеца при антарктически зимни температури.

“Печеливша формула“

Великобритания, Китай, Русия, Канада, САЩ, Швейцария, Сърбия, Сингапур и Саудитска Арабия вече започнаха кампаниите си за ваксиниране.

Ваксини, различни от тези на Pfizer-BioNTech, също са в процес на подготовка, а Съединените щати, където над един милион души вече са били ваксинирани, миналата седмица започнаха и ваксинации с препарата, разработен  от американската биотехнологична фирма Moderna.

Междувременно Оксфордският университет и производителят на лекарства AstraZeneca са подали молба до властите в Обединеното кралство за разрешение да пуснат ваксината си Covid-19, която изпълнителният директор Паскал Сорио описа като “печеливша формула“.