Брюксел се отказа от търговско споразумение с Лондон, оплака се Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън посреща председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на Даунинг Стрийт 10 в Лондон, Великобритания, 8 януари 2020 г. EPA-EFE/ANDY RAIN

Обединеното кралство изглежда е на прага да се откаже от преговорите за  търговско споразумение с ЕС, след като премиерът Борис Джонсън заяви в петък, че Брюксел “е изоставил идеята за споразумение за свободна търговия“.

Без “някаква фундаментална промяна в подхода“ на ЕС, Великобритания ще избере бъдещата търговия с блока да се случва при условията на Световната търговска организация от януари, каза Джонсън. Той добави Лондон вече планира сценарий Брекзит без сделка.

В изявлението си, направено след дебатите на лидерите на ЕС на срещата на върха в Брюксел в четвъртък, Джонсън обвини ЕС, че “отказва да води сериозни преговори през по-голямата част от последните няколко месеца“.

“Като се има предвид, че тази среща на върха изрично изключва сделка за търговски отношения като с Канада, стигнах до заключението, че трябва да се приготвим за 1 януари с договорености, които са по-скоро като австралийските, базирани на прости принципи на глобалната свободна търговия“, каза Джонсън.

“Те искат непрекъснато да контролират нашата законодателна свобода и риболова ни и то по начин, който е напълно неприемлив за независима държава“, добави той.

Великобритания официално напуска блока през януари и е във фаза на преход, като все още е част от единния пазар на ЕС.

Страната пострада тежко от пандемията и прогнозите са, че икономиката на Обединеното кралство ще спадне с 10% през 2020 г., последвани от 7,6% възстановяване през 2021 г. По-рано тази седмица Организацията за икономическо сътрудничество и развитие предупреди, че сценарий без споразумение след преходния период “би имал значително отрицателно въздействие върху търговията и работните места“.

Представителите на ЕС обаче не бяха изненадани от тежката реторика на Джонсън и преговорите трябва да продължат следващата седмица.

В отговор на изявлението на Джонсън председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Туитър, че “ЕС продължава да работи за сделка, но не на всяка цена“.

“Както беше планирано, нашият екип за преговори ще отиде в Лондон следващата седмица.“, добави тя.

На срещата на върха на Европейския съвет лидерите настояха за допълнителни компромиси от Обединеното кралство, за да бъде постигната сделка.

В своето комюнике ЕС-27 помоли главния преговарящ Мишел Барние да “продължи преговорите през следващите седмици“, но отбеляза “със загриженост, че напредъкът по ключовите въпроси от интерес за съюза все още не е достатъчен за споразумение”.

Междувременно лидерите подчертаха, че остават единни зад подхода на Барние, а френският президент Еманюел Макрон заяви, че “при никакви условия нашите рибари не могат да бъдат жертвани заради Брекзит“.

Квотите за риболов, и по-специално достъпът на флотите на ЕС до водите на Обединеното кралство, остават основната разделителна линия, както и споразумението за държавна помощ.

Лондон намекна за разочарованието си от бавния темп на напредък през последните седмици.

“По каквато и да е причина, от срещата на върха става ясно, че след 45 години членство, те (ЕС) не са склонни, освен ако няма някаква фундаментална промяна в подхода, да предложат на тази държава същите условия като Канада“, оплака се Джонсън.