Брюксел приема забележките на Франция за преговорите със Скопие

Илхан Кючюк [ЕП]

Новият подход на Европейската комисия към Северна Македония и Албания отчита възраженията на Франция по въпроса за присъединяването им и в оптимистичния вариант двете държави ще получат “зелена светлина” за преговори още през март. Това коментира евродепутатът Илхан Кючюк (ДПС/”Обнови Европа”) пред журналисти в Страсбург, цитиран от “Дневник”. Кючюк е основен докладчик на Европейския парламент за Северна Македония.

На срещата на върха през октомври м.г. Франция блокира старта на преговорите със Скопие и Тирана и поиска нова методика за преговорите. Сега ЕК обсъжда с евродепутатите методиката си, която би трябвало да тласне напред процеса.

Някои от предложенията на Франция вече са в самата методология – да е възможно да се преразглеждат затворените глави; върховенството на закона да бъде покрито по време на целия процес, обясни Кючюк.

По думите му оптимистичният вариант е двете държави да получат “зелена светлина” и преди срещата ЕС – Западни Балкани в Загреб през май Брюксел да може да задели повече средства за двете държави – 50 млн. евро за Северна Македония и 18 за Албания. Целта е “да има едно много по-ранно включване на държавите от региона в европейските политики”, сред които Зелената сделка и дигиталната трансформация.

“Техният проблем е следният: това, че им даваме формат да участват в т.нар. Берлински процес и им даваме допълнителни средства, повдига съмнението, че ние ги държим в ъгъла. Не ги пускаме в Европейския съюз, не им даваме зелена светлина, захранваме ги с нещо и те са в изчакваща позиция. Те също не се чувстват комфортно в тази позиция”, коментира Кючюк въпроса дали по-големият достъп до европейско финансиране няма да намали политическата воля за реформи в двете държави.

Според новата методология за преговори глава “Правосъдие” ще бъде отворена първа и затворена последна, независимо колкото продължават преговорите. “Ако една държава преговаря 10 години или 15, през цялото това време върховенството на закона ще бъде тема”, обясни Кючюк. Друга особеност е, че ако прецени, че има регрес в дадена област, ЕК може да отваря вече затворени преговорни глави.