Брюксел трябва да изхвърли руските олигарси, настоя Навални

Руският опозиционен лидер Алексей Навални участва в заседание на комисията по външни работи на Европейския парламент в Брюксел, Белгия, 27 ноември 2020 г. [EPA-EFE / OLIVIER HOSLET]

Руският опозиционен лидер Алексей Навални, който оцеля след отравяне с новичок, за което бе заподозряна Русия през август, призова Европейския съюз да наложи санкции на олигарси, близки до руския президент Владимир Путин. Междувременно Брюксел се готви да използва така наречения закон “Магнитски” за налагане на санкции на нарушителите на правата на човека.

44-годишният опозиционер се срина при полет в Русия през август и бе транспортиран до Германия, където експертите стигнаха до заключението, че е бил отровен с нервно-паралитичния агент новичок, разработен по съветско време.

През октомври Брюксел наложи санкции срещу няколко руски висши държавни чиновници, като обясни, че нападението срещу Навални не може да е било извършено без съучастието на московските служби за сигурност.

Миналата седмица германското правителство разкритикува намерението на Русия да наложи ответни санкции на германски и френски служители. Москва продължава да твърди, че обвиненията срещу нея са  “неоправдани”, защото тя не е имала никакъв интерес да отравя опозиционния политик, а след това да го пусне да се лукава в Германия.

“Основният въпрос, който трябва да си зададем, е защо тези хора тровят, убиват и фалшифицират избори“, каза Навални. “Отговорът е много, много прост: за пари. Така че ЕС трябва да се насочи към парите и руските олигарси. ”

Навални обвини европейските политици в лицемерие, че позволиха на олигарси, забогатели по време на авторитарното управление на Путин, като милиардерите Алишер Усманов и Роман Абрамович, да държат луксозни яхти в европейските пристанища.


Той предложи да се каже на олигарсите: “Момчета, вие действате срещу руския народ, вие действате срещу Европа, през цялото време твърдите, че Европа е нещо много лошо, затова, моля, вземете яхтите си и ги настанете някъде до хубавите пристанища на Беларуската република”, каза Навални.

“Този ​​подход ще бъде много ефективен и приветстван от руския народ“, добави той. Опозиционерът също така призова Брюксел да разработи нов подход към Русия, чиято основа “трябва да бъде много ясна: с руските хора трябва да се отнасяме с грижа, а към руските управници трябва да се отнасяме като с престъпници.

Европейският “Закон Магнитски“

Призивът на Навални дойде, тъй като ЕС планира замразяване на активи и налагане на забрани за пътуване на лица, замесени в нарушения на правата на човека, от следващия месец, след като държавите-членки на блока  одобриха европейския “Закон Магнитски“.

Представители на ЕС потвърдиха пред EURACTIV, че посланиците на ЕС ще одобрят глобалния режим на санкции за правата на човека през следващата седмица.

Мерките, които трябва да бъдат официално подписани в Деня на правата на човека на 10 декември, ще бъдат насочени към лица, замесени в престъпления, вариращи от геноцид и изтезания до произволни арести или задържания.

Съгласно съществуващите санкционни режими ЕС няма право да налага забрани за пътуване на лица, тъй като компетентността е на националните правителства, а останалите му санкционни правомощия са географски насочени. Новите мерки ще дадат право на Брюксел за налагане на замразяване на активи и забрани за пътуване на чужденци, за които се смята, че са нарушили основните права, с единна рамка за такива санкции.

Включването на името на Сергей Магнитски в предложението за санкции на ЕС беше спорна точка за Гърция, Кипър и Италия, както и за Унгария, чиито правителства са в тесни връзки с Русия.

Руският адвокат Сергей Магнитски стана известен в цял свят  чак след смъртта си в следствения арест на 16 ноември 2009-та. През 2008 година Магнитски е задържан по обвинение в укриване на данъци и прекарва почти една година в следствения арест, където здравето му се влошава и впоследствие умира едва 37-годишен. Според официалната версия, причината за неговата смърт е сърдечна недостатъчност, но близките на Магнитски се съмняват в това. В чужбина неговият случай се превърна в нарицателно за корупцията и съдебния произвол в днешна Русия.

‘Само 50% от битката е спечелена’

“Хубавото на Закона на Магнитски е, че той е насочен към конкретни високопоставени служители в Русия и други страни, които се страхуват да не бъдат добавени в санкционния списък“, коментира британският финансист и активист за права на човека Бил Браудър пред EURACTIV.

“Спомням си, че разговарях с Михаил Ходорковски веднага след излизането му от затвора. Той ми каза, че ръководителите на затворите се страхуват да не бъдат добавени към списъка на Магнитски “, добави той.

Запитан каква е следващата стъпка за ЕС отвъд санкциите, Браудър каза, че Брюксел е изминал само половината път.

“Приемането на Закона на ЕС Магнитски е само 50% от битката. Следващите 50% от битката е да накараме Брюксел да използва законодателството за нарушителите на правата на човека в Русия, Китай и други страни по света; ” той каза.

“Опасявам се, че поради изискването за единодушие при вземане на външнополитически решения, приятелски настроени към Русия страни като Унгария, Малта и Кипър, могат да използват правото си на вето и да блокират санкционния списък“, каза Браудър .