БСП лансира правителство с мандат на Слави Трифонов

Лидерът на БСП Корнелия Нинова [Дневник]

БСП може да подкрепи правителство с мандат на “Има такъв народ”. Това обясни представителят на БСП Христо Проданов пред Нова тв във вторник. Подобен вариант е възможен, ако се осигури подкрепата на “Демократична България“ и “Изправи се ! Мутри вън!“. Такава управленска конфигурация би имала мнозинство от около 135 гласа в парламента.

Проданов обясни, че ръководството на БСП първо трябва да поиска подкрепа вътре в партията за подобен вариант. Преди ден Изпълнителното бюро на БСП подаде оставка заради лошите резултати на изборите. Лидерът на партията Корнелия Нинова обаче остава на позицията си с аргумент, че съвсем скоро е била преизбрана с голяма подкрепа сред членовете на БСП.

“Всички партии заявяваха, че са “за” справяне със сегашния модел и отстраняването му от власт. Ако не са променили в следизборната нощ тези си приоритети, може да се говори за някаква такава подкрепа”, каза Проданов

Той добави, че формацията на Слави Трифонов трябва да формулира политически послания, мерките и обещанията преди сформиране на подобно правителство. “БСП под никаква форма няма да подкрепи правителство на ГЕРБ”, каза Проданов.

Преди изборите съпредседателят на “Демократична България“ Христо Иванов обяви, че коалицията няма да влиза в коалиция с БСП, ГЕРБ и ДПС. Той не изключи партията да се опита да формира мнозинства около конкретни каузи, които “Демократична България“ е обещала на своите избиратели.

Във вторник лидерът на БСП Корнелия Нинова призова всички анти-ГЕРБ партии да излязат с декларация, с която да призоват за налагане на мораториум върху сключването на концесията на летище „София“.

Тя коментира, че моделът Борисов е проникнал в цялото държавно управление и сега се опитва да се окопае за последно, като заложат мини за следващите управляващи..

„Ударно слагат нови директори на държавни предприятия с нови мандати, сменят се директори на общински полници“, каза Нинова.

Тя говори основно за концесията на летище „София“, при която правителството предлага да се отложи плащането на концесионните такси за първите 10 години заради пандемията. „Демократична България“ също се обяви срещу концесията, като заподозря, че зад нея стои Кирил Домусчиев, но преки доказателства не бяха представени.

„Нека да излезем с категорични позиции по този въпрос и да спрем това. Това правителство няма нито морално, нито политическо право да взема такива решения“, отправи призив Нинова към Слави Трифонов, Христо Иванов и Мая Манолова.

БСП ще внесе в първия ден на парламента предложение за налагане на мораториум върху подобен род големи сделки от правителството на Бойко Борисов.