БСП мина във фронтална атака срещу Гешев

Иван Гешев на парламентарната трибуна. [Юлия Лазарова/"Дневник"]

Единствено депутатите от БСП се осмелиха да зададат всички неудобни въпроси на главния прокурор Иван Гешев по време на изслушването му в парламента в четвъртък, 15 октомври. Ден по-рано това се случи и в парламентарната правна комисия.

Така БСП се доближи до реториката на президента Румен Радев. А посочвайки Гешев като проблем, задочно изпълни и условието на “Демократична България” за следизборна коалиция.

“Искаме вашата оставка и няма да подкрепим доклада. Защото той е много статистика без конкретни отговори на важни за обществения интерес въпроси, на които вие частично опитахте да дадете отговори”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя попита колко време е необходимо, за да отговори прокуратурата автентични ли са снимките, парите в чекмеджето, записите, свързани с премиера Бойко Борисов. Тя допълни, че от 2017 г. досега БСП са сезирали прокуратурата с 15 сигнала с факти и данни за корупция по висшите етажи на властта, за които и до днес няма никаква информация.

“Властта на прокуратурата е много голяма, тя се използва избирателно, а върху главния прокурор няма достатъчно контрол. Тези проблеми се потвърждават и от доклада. Двоен стандарт, политическа пристрастност и пристрастност спрямо някои бизнеси”, обърна се към Гешев и Крум Зарков (БСП). “Смеската между политика и бизнеси се нарича олигархия, а олигарсите явно биват добри и лоши. СМС-ите ми са по-добри от СМС-ите ти”, каза още Зарков.

“Големият страх, който прокуратурата поражда, е, че не някой може да бъде осъден, а че може безнаказано да съсипе…”, продължи той, но шефката на парламента Цвета Караянчева му изключи микрофона, защото времето му било изтекло.

Друг депутат от БСП – Антон Кутев, отвори темата за депутата бизнесмен и медиен магнат Делян Пеевски и защо той не е в делото “КТБ”, по което като наблюдаващ  спецпрокурор точно Гешев написа обвинителния акт. “Всичко, което е получил като финансиране, е върнато на КТБ. Това е факт по делото. Предмет на разследване по това дело не са кредитополучателите. Престъпление е това, за което българският народ казва: чуждото прави човека щедър. Престъпление е да имаш капитал от 100 милиона, да оперираш с 4 или 7 млрд., които не са твои, а са на вложители, а през система от контролирани от тебе фирми, да си пускаш активи и да раздадеш тези пари”, каза Иван Гешев.

По темата “Пеевски” Кутев каза още, че през 2014 г., когато се споменавало името на Пеевски във връзка с КТБ, той не е декларирал пред Сметната палата никакво имущество, а две години по-късно – дивиденти от имоти за милиони. “След като той рязко е забогатял, дали пък не трябва прокуратурата да се сезира отново? Докато не направим тези крачки, няма как да ни убедите, че се борите с престъпността, вие се борите с част от престъпността”, каза Кутев на Гешев.

Гешев даде някакви подробности по част от делата, за които в сряда бе питан от БСП в правната комисия. Обяснението му беше, че за днес е успял да поиска и получи разрешение от съответните наблюдаващи прокурори. Гешев не веднъж посочи, че няма задължение да се отчита по дела, но го прави от уважение към парламента и защото прокуратурата е прозрачна.

Една от темите бяха преписките, свързани с премиера Бойко Борисов.

За “Барселонагейт” главният прокурор каза, че разполага с пълна справка от проведените действия. Били снети множество обяснения, изискани били справки, имало активна комуникация с партньорските служби. “Резултатът е, че след предоставен контакт с наблюдаващ прокурор, испанските власти вече няколко месеца няма обратна информация. Това не е толкова съществен проблем за приключване на преписката”, каза Гешев. По думите му за края на преписката значение имат ревизии, които се изготвят в момента, както и предстоящите разпити на още няколко лица.

За записите и снимките има две преписки – проверка в спецпрокуратурата и досъдебно производство в Софийската градска прокуратура. Възложени са технически експертни справки, включително е снето обяснение от Борисов, каза Гешев за записите. За разследването за снимките е разпитан Борисов, установяват се и се разпитват множество лица, които са имали достъп до жилището, възложени са експертизи за автентичността на снимките, които не са изготвени.

“Вие месеци наред не можете да разберете кой е записвал премиера на републиката. Ако с такъв темп разследвате кражбата на коли, убий ме, не знам как сте ги намалили. Според мен COVID ги е намалил повече. Според мен вие не вършите работа. Вие доведохте до междуинституционални сблъсъци. И милата г-жа Караянчева не знае премиерът нарекъл ли я е по определен начин или не”, обърна се към Гешев Антон Кутев, явно имайки предвид нецензурните определения в един от записите по адрес на председателя на Народното събрание.

За разлика от БСП депутатите от управляващата коалиция нямаха въпроси към Гешев. Те вземаха думата само за да похвалят работата му, което и той самият направи при изказването си, като посочи, че прокуратурата не е работила толкова добре след 1989 г. Два пъти Гешев беше изпратен с аплодисменти от парламентарната трибуна. Накрая докладът му беше приет със 117 гласа “за”, 61 “против” и един “въздържал се”. Против гласуваха единствено депутатите от БСП. ДПС не се изказаха, но подкрепиха главния прокурор.