БСП ще върне мандата още при връчването на 5 май

Лидерът на БСП Корнелия Нинова [Дневник]

С голямо мнозинство Пленумът на БСП реши да върне мандата за съставяне на правителство още при връчването му от президента Румен Радев на 5 май.

На “Позитано” бяха обсъдени няколко варианта – връщане на мандата, тъй като БСП не може да направи правителство с подкрепата на ГЕРБ и ДПС, опит за партиен кабинет, който няма да бъде приет в парламента, както и опит за експертно правителство, което да работи по приоритети, но без да разчита на старите партии.

В крайна сметка почти единодушно със 108 гласа “за”, 8 “въздържали се” и нито един “против” социалистите взеха решение да върнат мандата. Това означава, че ще има предсрочни избори в началото на юли.

Лидерът на БСП обясни, че в настоящата политическа политическа ситуация формирането на правителство с мандата на социалистите е било невъзможно. Тя обвини в политическа незрялост трите нови парламентарни формации – “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”.

Ниноеа коментира, че тези формации са отхвърлили протегнатата ръка за подкрепа от БСП и са отказали да общи действия за демонтиране на модела “Борисов”

Преди това президентът Румен Радев вече обяви, че ще връчи третия, последен мандат, на БСП на 5 май. След това левицата ще има 7 дни, за да реши какво да прави. Ако го върне, или излъчи правителство, което не бъде одобрено от парламента, президентът ще трябва да разпусне 45-ото Народно събрание и да насрочи избори в рамките на 2 месеца. Ако мандатът бъде върнат още на 5 май, вероятната дата на предсрочните избори е 11 юли.

На митинг-концерт за 1 май по-рано в събота соцлидерката Корнелия Нинова обяви, че пленумът ще вземе най-мърдото решение. Тя определи четири приоритета, по които БСП ще работи – неподатливи на задкулисие хора, които да доразградят модела на ГЕРБ; антикризисни мерки в грижа за хората и бизнеса; същинска съдебна реформа, проведена от смели хора, както и визионери, които да осъществят промяна, а не подмяна.

Президентът: Надявам се, че БСП ще оползотвори възможността на мандата

В събота сутринта президентът Румен Радев изрази надеждата си, че БСП ще оползотвори третия мандат.

“Надявам се, че българските социалисти ще оползотворят възможността на третия проучвателен мандат с опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Това очакват и избирателите в ляво, и всички демократи.” Това обяви президентът Радев от Първомай, където бе на 1 май по случай празника на града и началото на 48-те Майски културни тържества.

Той напомни, че конституционната му отговорност е да назначи служебно правителство, едва ако парламентарно представените политически сили не успеят да създадат редовен кабинет.

Радев коментира и светкавичното обнародване в извънреден брой на “Държавен вестник” на промените в Изборния кодекс, за които от ГЕРБ го призоваваха да наложи вето.

“Доживяхме ГЕРБ да иска вето върху закон, да призовава Радев да наложи вето – нечувано невиждано”, каза Радев. Президентът посочи, че провеждането на честни избори е приоритет. “Защото правителството на Борисов твърде дълго бавеше машинното гласуване. Твърде дълго пречеше на българите в чужбина да гласуват. Твърде дълго бяхме европейски рекордьор по недействителни бюлетини”, каза той.

Според него с бързото обнародване и прилагане на гласуваните промени, ще се избегне хаосът и ще се създаде необходимата организация в случай, че се стигне до назначаване на служебно правителство.

Държавният глава нарече евтина пропаганда твърдението, че промените му позволяват да избира ЦИК и да има права над нея. “И преди, и сега президентът не избира, а назначава с указ членовете на ЦИК, посочени от Народното събрание. Като президент и по този нов закон, и преди, не мога нито да посоча, нито да избера когото и да е било за член на ЦИК. Това е отговорност на парламентарните групи”, каза Радев. И допълни, че единствените промени са в провеждането на обществените консултации, които вместо в Народното събрание, сега ще се състоят в президентската институция, както е било по закон до 2014 г.