БСП решава за изключване на Кирил Добрев от партията

Кирил Добрев

Националният съвет на БСП ще реши дали да изключи Кирил Добрев от партията. Това съобщи самият той на страницата си във Фейсбук. Неофициално се знае, че мотивите са „уронване на престижа на партията“.

„Изключването от партията е последното убежище на страха. Затова и винаги съм бил против тази мярка по повод на други хора. Е, днес дойде и моят ред да бъда изключен – анонимно, на подпис, с измислени мотиви, без да бъда изслушан. Няма изненада, това ръководство толкова си може…Четвърто поколение съм социалист по сърце, не по партийни решения и никой не може да ми извади членството от сърцето“, написа Добрев.

Той подчерта, че остава лоялен на неговата „единствена партия – БСП“.

Изключването на Добрев е единствената точка на пленума, който се провежда неприсъствено в рамките на два дни – в сряда и в четвъртък. Добрев е един от основните критици на настоящия лидер Корнелия Нинова.

„Да стане министър, но да остави партията на мира“

На първите преки избори за председател на левицата миналата година Кирил Добрев  бе основният опонент на Корнелия Нинова. Тогава Нинова безапелационно спечели с 81.5% от гласовете на социалистите.

Добрев призна избора за легитимен и поздрави Нинова с победата, която обаче отдаде на застаряващите избиратели в БСП, докато самият той бил кандидат на младото поколение.

Наскоро той се изказа, че е по-добре Нинова да стане министър, стига да остави БСП на мира. Според него партията е на дъното, а председателката представя загубите като победи.

„От месец приятели, съпартийци, съмишленици ми задават едни и същи въпроси. Какво правим с БСП? Как изплуваме от дъното? Възможно ли е в политиката да получаваш все по-нисък резултат, а да го представяш като победа след победа. Изходът е само един – промяна и вътрешнопартийна кампания, която да стартира след конгреса. БСП е партия с достойнство и не може да се крие зад виртуална реалност. Трябва да си кажем истината в очите. И тъй като се познаваме, бъдете сигурни, че няма да остана безучастен“, написа Кирил Добрев във Фейсбук миналата седмица.

Крум Зарков ще подкрепи Добрев

Депутатът Крум Зарков, който е и единственият конкурент на Корнелия Нинова за лидерския пост в БСП, обяви в социалните мрежи, че ще гласува против изключването на Кирил Добрев.

„Имам много несъгласия с него. Противопоставих се на неговата кандидатура за председател. Все още считам, че той не бива да е в първите редици. Но изключването му на подпис, между празниците, без практическа възможност да се защити срещу обвиненията, не е редно“, смята той и подчертава: “Няма човек, няма проблем” е възможно най-лошият начин на мислене и никога не е довел до нищо добро“.

Зарков попита „кой има интерес от поредния ялов вътрешнопартиен сблъсък вместо спокойна и градивна кампания за пътя, по който БСП трябва да поеме за да се възстанови?

„Със сигурност не са социалистите“, смята той.