Какво ще се случи, ако мнозинството граждани поискат “по-малко Европа”?

Вицепрезидентът на Европейската комисия Дубравка Шуица говори пред пресата в Брюксел на 22 януари 2020г. [Europe by Satellite]

“Това е много интересен въпрос. Ако тези граждани са мнозинство, ние ще се съобразим”, каза в сряда (22 януари) заместник-председателят на Европейската комисия Дубравка Шуица в отговор на въпроса: Какво би станало, ако мнозинството от гражданите поискат “по-малко Европа”.

На първата си пресконференция а в Брюксел Шуица, хърватският комисар, отговарящ за демокрацията и демографията, представи идеите на ЕК за “Конференцията за бъдещето на Европа”, събитие, което се очаква да продължи две години.

Проектът беше обявен в “Политическите насоки” на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Както припомни Шуица, идеята на конференцията е да се даде възможност на гражданите в цяла Европа да се включат в открит и прозрачен дебат за бъдещето на Съюза. Другите институции на ЕС, националните парламенти, регионалните власти и гражданското общество са поканени да участват.

Комисията предлага две паралелни направления за дебатите. Първото трябва да се съсредоточи върху приоритетите на ЕС и върху това, което Съюзът следва да се стреми да постигне: като борбата срещу изменението на климата и предизвикателствата в областта на околната среда, икономиката, в полза на гражданите, социалната справедливост и равенството, дигиталната трансформация на Европа, популяризиране на европейските ценности, укрепването на единния глас на ЕС в света, както и затвърждаването на демократичните основи на Съюза. Второто направление  трябва да се фокусира върху разглеждането на теми, специално свързани с демократичните процеси и институционалните въпроси, включително системата на “шпиценкандатите” и транснационалните листи за европейските избори.

В подкрепа на дебата е планирана и многоезична онлайн платформа.

“Бихме искали да достигнем и до онези, които са критични към Европейския съюз”, заяви Шуица.

Журналисти реагираха на “първото направление”, изтъквайки, че предложената дискусия не е за бъдещето, а за политическите приоритети, които фон дер Лайен вече пое ангажимент да следва. Шуица отговори, че това не означава, че ще има ограничения в дебата.

Запитана каква е добавената стойност от един дебат, който не може да доведе до ясен резултат като се има предвид, че европейските лидери едва ли ще се съгласят на промени в договора на ЕС или на въвеждането на квалифицирано мнозинство в области като външната политика, Шуица отговори, че “всички въпроси са отворени” и че Комисията няма да предопределя желанията на гражданите.

“Ако поискат изменение на договора на ЕС, ние сме отворени да го обсъдим”, каза тя, като добави, че по този въпрос Съветът е по-компетентен, отколкото Комисията.

“Над 50% от гражданите участваха в европейските избори. Не знаем какви са били идеите им за ЕС – скептични или не. Готови сме да говорим с всеки, да изслушаме всеки и тогава да видим какъв ще е крайният резултат. И да го осъществим”, добави вицепрезидентът на Комисията.

Предполага се, че мнозинство от гражданите, които са взели участие в последните европейски избори, са гласували за проевропейски партии – Европейската народна партия, Алианса на социалистите и демократите, “Обнови Европа” и “Зелените” заеха близо 70% от местата в Европейския парламент. Въпреки това обаче, не би било правилно да се прави извода, че дори онези, които са гласували за проевропейски партии непременно искат “повече Европа” – термин, който обикновено означава увеличаване на компетенциите на ЕС и разработване на повече съвместни политики.