Българите в Брюксел също се включиха в протеста

Брюксел, 15 юли [Снимка: Калина Ангелова]

Българите в чужбина се включиха в протестите срещу кабинета на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Протестиращите в Брюксел подкрепиха сънародниците си в София и още 16 български града в сряда (15 юли) на площад “Плас де ла Моне”.

Протестиращите съставиха писмо до премиера и главния прокурор, което ще бъде изпратено до Министерския съвет. Сред изброените мотиви за исканите оставки са: “Искам да не ме е срам от правителството ми”, “Обичам родината си и искам да живея в нея”, “Искам върховенство на закона, правова държава и бъдеще за младите хора”.

Участници в протеста вече са изпратили официални запитвания до Манфред Вебер, председател на Европейската народна партия и до Ханс ван Баален, лидер на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). Протестиращите очакват двамата лидери да мотивират публичната си подкрепа съответно за правителството на Борисов и за почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Протестиращите и организаторите на протеста посочиха, че демонстрацията не е в подкрепа на президента или определена политическа партия. Нов протест е организиран и в неделя.

Българи протестираха или са насрочили протести още в Лондон, Бирмингам, Манчестър, Екситър, Оксфорд, Берлин, Мюнхен, Барселона, Копенхаген, Кьолн, Франкфурт, Виена,  Хага и  Париж.