„Има такъв народ“ печели изборите с гласовете на българите в чужбина

Българите в чужбина ще решат коя партия ще спечели парламентарните избори, показват данните на ЦИК след преброяване на 95.22% от гласовете. [Цветелина Белутова/"Дневник"]

Гласовете на българите в чужбина са решаващият фактор за изборната победа на „Има такъв народ“, показват данните на ЦИК след преброяване на 98.92% от гласовете. Буквално в последния момент партията на Слави Трифонов успя да изпревари ГЕРБ с фотофиниш от 0.22%.

„Има такъв народ“ печели 23.91%, а коалицията ГЕРБ-СДС взема 22.69%. Разликата между тях е около 6000 гласа. Предстои въвеждането на 18% от изборните протоколи от гласуването в чужбина, което може да даде още малко предимство на Трифонов.

Третата по сила парламентарна група ще е на “БСП за България“, която печели 13.51%. Четвъртата позиция отива при “Демократична България“, която има  12.56%. В парламента влизат общо шест формации. Последните две са ДПС с 10.66% и “Изправи се! Мутри вън!“ с 5.02%.

Най-добър резултат под изборната бариера отбелязва коалицията “Българските патриоти“ (3.16%), следвана от крайните националисти “Възраждане“ (2.96%) и партията на Васил Божков (1.81%).

В чужбина

За граница „Има такъв народ“ печели категорично изборите със 35.26%, а на второ място е проевропейската коалиция „Демократична България“ с 18.51%, а трето е ДПС с 18.28% главно заради подкрепата от турските секции.

До този момент са обработени 82.2% от изборните книжа в чужбина.

Коалицията ГЕРБ-СДС печели само 9.05% в чужбина, а крайните националисти от “Възраждане“ отново има добър резултат в чужбина – 6.2%, което ги нарежда на пета позиция. Въпреки това националистите няма да попаднат в парламента.

Правителство на Слави

Лидерът на “Има такъв народ“ Слави Трифонов вече обяви, че ще се опита да състави правителство на малцинството. Обществените очаквания са подкрепата за съставяне на това правителство да дойде от „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, но след решението на Трифонов да играе соло, това вече не е толкова сигурно.

Най-вероятно подкрепа ще има от ДПС, които са обявили официална линия за премахване на “модела Борисов“ и от години лансират идеята за експертно правителство на националното съгласие. В предложения от Трифонов кабинет има знакови фигури от две правителства, избрани с подкрепата на ДПС.

ГЕРБ печели в страната

ГЕРБ печели изборите в 15 области на страната – Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Перник, Пловдив-област, Сливен, Смолян, 25 МИР (София), София област.

“Има такъв народ“ е първа политическа сила в 8 области – Велико Търново, Добрич, Монтана, Плевен, Пловдив-град, Русе, Стара Загора, Хасково.

ДПС печели в пет области – Кърджали, Разград, Силистра, Търговище, Шумен

„Демократична България“ очаквано печели изборите в двата най-големи столични многомандатни района –  23 МИР и 24 МИР.

БСП води в Ямбол с по-малко от 0.1% пред ГЕРБ.