Българите гласуваха за промяна, ВМРО остава извън парламента

Слави Трифонов [Юлия Лазарова, Дневник]

ГЕРБ спечели парламентарните избори, но в парламента с голямо представителство влизат три нови политически сили, които подкрепиха антикорупционните протести от лятото на миналата година. „Има такъв народ“ на шоумена Слави Трифонов е втора политическа сила, ДПС се срина за първи път под 10%, а в новия парламент най-вероятно няма да има националистически партии.

Първите изводи от изборите са, че българите са гласували масово срещу политическото статукво, а предсрочни парламентарни избори още през тази година изглеждат много вероятни.

Още в неделя вечерта премиерът Бойко Борисов отправи помирително послание към другите парламентарни сили, призовавайки за формирането на „експертно правителство“, оглавено от самия него като „най-подготвен“. Политическите анализатори не изключват напълно този вариант, но засега той е много малко вероятен.

Новите играчи в парламента трудно биха рискували спечелените позиции, за да влязат в правителство с Борисов с мандат до края на годината. Представители на „Има такъв народ“ вече обявиха, че е изключена възможността за коалиция с ГЕРБ, БСП, ДПС и „шкембе воеводите“ (ВМРО).

В същото време най-големият страх на премиера и неговата партия е назначаването на реваншистки служебен кабинет от президента Румен Радев.

Резултатите от вота се очертават като шамар за всички партии, които присъстваха в сегашния парламент, включително за опозиционната БСП. Най-сериозно е падението на ВМРО, която изглежда, че няма да попадне в 45-ото Народно събрание. На европейските избори преди две години партията на Красимир Каракачанов спечели над 7%.

На първо място засега е коалицията на премиера Бойко Борисов ГЕРБ-СДС с 26,07% от гласовете. Втора политическа сила е „Има такъв народ“ на Слави Трифонов с 17,96%. Трета по сила партия е БСП с 15,02%. Това показват официалните резултатите на Централната избирателна комисия при обработени 90% от гласовете.

Четвърта сила в парламента се очертава ДПС с 9.98%, която успява да задмине проевропейската “Демократична България“ с 9,54%. Последната политическа формация, която успява да прескочи изборната бариера, е протестърската коалиция “Изправи се. Мутри вън“ с 4,81%.

ВМРО печели само 3,59% от гласовете и остава стабилно под бариерата. Любопитното е, че партията на Васил Божков (Българско лято), която участва в кампанията с регистрацията на БНО, успява да доближи резултата на ВМРО и засега има дял от 3%. Крайните националисти от “Възраждане“ имат 2,53%, а коалицията между НФСБ и Воля са с 2,42%.

ГЕРБ губи София, Трифонов печели в чужбина

След десетилетие на доминация в столицата ГЕРБ губи подкрепата на софиянци. “Демократична България“ печели в два от трите софийски многомандатни района.

В най-големият 23-ти многомандатен избирателен район (МИР) победата на “Демократична България“ е убедителна. Проевропейската коалиция печели 29% от гласовете срещу 19% за ГЕРБ,

В 24-ти столичен МИР “Демократична България“ има 24.2% от гласовете срещу 22.6% за ГЕРБ.  В 25-и столичен МИР (Люлин и Банкя), където гласува Бойко Борисов, печели ГЕРБ с 24,4%, втора сила е “Има такъв народ“ с 18.7%, а трета е коалицията “Демократична България“ с 16.2%.

В чужбина изборите се печелят много убедително от Слави Трифонов

След преброяването на всички гласове „Има такъв народ“ взема 30.75%, а „Демократична България“ е втора с 17,56%, следвани от ДПС 13,17%. ГЕРБ печели едва 8.6% от гласовете на българите зад граница.