България временно спря излъчването на две руски телевизии

EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Съветът за електронни медии реши във вторник временно да ограничи разпространението на две руски телевизионни програми на територията на България – RТ и Sputnik. Решението се отнася и за техните производни медии. СЕМ взема това решение с 4 гласа „за“ и 1 „въздържал се“ в лицето на Соня Момчилова.

Предложението за налагане на ограниченията бе внесено от шефа на СЕМ Бетина Жотева.

Членът на СЕМ Розита Еленова коментира пред „Сега“, че медийният регулатор дори е закъснял да се намеси в ситуацията с излъчването на държавни руски медии у нас, тъй като България отдавна е в ситуация на хибридна война.

„Тези руски медии доказаха, че не могат да представят безпристрастно новините и днес ние провеждаме нормален акт на контрол поради продължила агресивна пропаганда. В ситуация сме, когато словото преминава в незаконни действия. В Европа се допуска минимално необходимата намеса за постигане на целите на обществения интерес. В момент на военна агресия се подстрекава към омраза и насилие, нещо, което е наказуемо престъпление дори и в крайно либерално законодателство като нашето“, коментира тя.

През миналата седмица Русия забрани на всички руски медии да използват различна от държавната информация за „специалната операция“ в Украйна под заплаха от огромни глоби и дори блокиране. По-късно бяха въведени нови ограничения, като руските медии масово избягват използването на думата „война“.

На този фон през платформата на БНР ще се излъчва общественото радио на Украйна. Медията е вече е достъпно в платформата БИНАР на БНР, съобщиха от пресслужбата на националното радио. Така БНР дава възможност на бежанците от Украйна в България да се информират за случващото се в страната им от техни източници и на техния език.

Първите ограничения на руски медии в България наложи сателитният оператор „Булсатком“, който ограничи излъчването на руския държавен чуждоезичен канал RT