България е в световния топ 6 по смъртност от ковид

Босненски свещеник се моли по време на погребална церемония на фона на продължаващата пандемия от коронавирус на гробището Влаково в Сараево, Босна и Херцеговина на 29 март 2021 г. Босина и Херцеговина е сред страните по света с най-високата смъртност от ковид към 30 август. [EPA-EFE/FEHIM DEMIR]

Световната здравна организация предупреди в понеделник (30 август), че още 236 000 души може да умрат от ковид в Европа до декември. Организацията обави тревога заради нарастващите инфекции и намаляващите нива на ваксинации на целия континент. Унгария, Босна и Херцеговина, Чехия, Северна Македония и България са сред страните с най-висока смъртност.

Предупреждението дойде, след като светът премина мрачната статистика от 4,5 милиона смъртни случая от ковид от началото на пандемията до днес.

Степента на заразяване отново се увеличава в световен мащаб, тъй като силно заразният вариант Делта се разпространи бързо сред неваксинираните, особено там, където антивирусните мерки са облекчени.

В Южна Африка пък учените наблюдават нов вариант на коронавируса с необичайно висок процент на мутации.

Националният институт по заразни болести съобщи в понеделник, че В.1.2. може да мутира почти два пъти по-бързо от други  варианти.

Честотата му обаче остава сравнително ниска и досега е била открита в под три процента от геномите, секвенирани от първото му регистриране през май, въпреки че темпът на разпространение се е увеличил от 0,2 на 2% миналия месец.

Новата мутация е открита във всички провинции в Южна Африка, както и в Китай, Великобритания, Нова Зеландия и Мавриций.

Европейският съюз в понеделник препоръча на държавите-членки да наложат отново ограниченията за пътуване на американските туристи заради нарастващите инфекции в страната.

„Израел, Косово, Ливан, Черна гора, Република Северна Македония и Съединените американски щати бяха премахнати от списъка“, се казва в изявление на Европейския съвет.

Броят на случаите в Съединените щати се е увеличил, тъй като по-заразният вариант  Делта се е разпространил, а голяма част от населението отказва да се ваксинира.

Ръководителят на СЗО в Европа заяви в понеделник, че инфекциите и смъртните случаи отново вървят нагоре, особено в по-бедните страни на Балканите, в Кавказ и Централна Азия.

„Миналата седмица имаше 11% увеличение на броя на смъртните случаи в региона. Прогнозата е за  236 000 смъртни случая в Европа до 1 декември“, каза директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге.

На континента вече са регистрирани около 1,3 милиона смъртни случая от коронавирус.

Първите шест държави по смъртност от ковид в света към 30 август са Перу, Унгария, Босна и Херцеговина, Чехия, Северна Македония, Бразилия, България.

От 53-те държави-членки на Световната здравна организация в Европа, 33 са регистрирали коефициент на заболеваемост над 10% през последните две седмици, каза Клуге.

Високите нива на разпространение на целия континент са „много тревожни, особено в светлината на ниските нива на ваксинации сред приоритетните групи в редица страни“.

Клуге каза, че отчасти е виновен вариантът Делта, както и „прекомерното облекчаване“ на ограниченията и мерките през лятото.

Около половината от европейците са напълно ваксинирани. Само 6% обаче от хората в страните с по-ниски и средни доходи в Европа са напълно ваксинирани, а някои страни са успели да ваксинират само един на всеки 10 здравни специалисти.

Ваксини за учители

Клуге подчерта, че тъй като мерките за борба с ковид са били облекчени на много места, „ваксинацията е от решаващо значение“.

„Скептицизмът към ваксините и отричането на науката ни пречат да стабилизираме тази криза. От него никой няма полза“, обясни той.

СЗО и УНИЦЕФ призоваха европейските държави да включат учителите в приоритетна група за ваксинации, за да могат училищата да останат отворени.

С приключването на летните ваканции  експертите заявиха, че е „жизненоважно обучението да продължи в класната стая“.

„Пандемията причини най-катастрофалното прекъсване на образованието в историята“, каза Клуге.

Здравните агенции призоваха държавите да ваксинират деца на възраст над 12 години, за които има риск, че ще изкарат тежък ковид.

Извън Европа стотици училища в индонезийската столица Джакарта отвориха вратите си за ученици в понеделник.

Някои родители се противопоставиха на това и настояха за връщането към обучение онлайн, само седмици след като Индонезия изпревари Индия и Бразилия като глобален епицентър на пандемията.

„Дъщеря ми не е ваксинирана и вариантът Делта се разпространява като луд“, каза Асмара Врексоно, майка на третокласник пред Франс прес.

Индонезия отчете най-големия си скок на заразяване с коронавирус през юли, което предизвика налагане на нови ограничения. Инфекциите оттогава намаляха, но през последната седмица в страната регистрират средно над 13 000 нови случая.

Междувременно в САЩ  жена спечели съдебно дело срещу болница в Охайо да лекува съпруга си  с антипаразитното лекарство ивермектин, чиято употреба е спорна.

Случаят е един от многото такива в цялата страна, където съдилищата застават на страната на пациентите, които искат да използват лекарството, въпреки оскъдните доказателства за неговата ефективност срещу ковид. Заедно с лечението на животински паразити, препаратът се използва от много години под формата на хапчета и крем за хора за лечение на различни състояния като краста, въшки и речна слепота.

По света всеки ден се отчитат около 10 000 смъртни случая от ковид, което все още е по-нисък брой от пика през януари, когато на ден умираха по 14 800 души.